10:19, 10.02.2019Izvor: Indeksonline, Kosovo 24 sata

Samo 30 hiljada građana na Kosovu ima zdravstveno osiguranjeGrađani Kosova su i dalje jedini u regionu koji nemaju zdravstveno osiguranje. Iako ministri zdravstva koji dođu na vlast obećavaju da će to ispuniti, to se nije dogodilo godinama unazad.

oko-30-hiljada-gradana-na-kosovu-ima-zdravstveno-osiguranje

Foto: info-ks.net

I trenutni ministar, Uran Ismailji je rekao da će građani Kosova dobiti zdravstveno osiguranje krajem 2018., međutim, to se nije desilo.

U pisanom odgovoru iz Ministarstva zdravlja za Indeksonline su naveli da iako su obećavali da će se pitanje zdravstvenog osiguranja unaprediti, rad na terenu je bio jednak nuli.

“2018. je bila godina ulaganja u bolnice, opremu, stvaranje discipline, borbi protiv korupcije, 2019. biće, između ostalog i godina boljeg funkcionisanja Fonda zdravstvenog osiguranja. Naravno, investiciona i razvojna politika u ministarstvu zdravlja neće prestati. Ali, svakim danom sve više se približavamo realizaciji zdravstvenog osiguranja. Nije bilo nimalo lako dovesti ovaj proces do ove tačke, jer iako se obećavalo dugo vremena, realno, rad na terenu je bio jednak nuli”, navodi se u njihovom odgovoru, prenosi Indeksonline.

U međuvremenu, potpredsednik Sindikata policije, Šaban Tašoli, za Indeksonline je rekao da veruje da će ova godina biti poslednja bez zdravstvenog osiguranja.

Prema njegovim rečima, zdravstveno osiguranje je glavni prioritet za pripadnike policije.

“Nadam se da će ova godina biti poslednja bez zdravstvenog osiguranja i da će od ove godine zdravstveno osiguranje biti funkcionalno. Mi smo ponovili nekoliko puta, broj jedan za nas je zdravstveno osiguranje, a zatim ostali zahtevi - opasnost, rad van radnog vremena, noćna smena”, izjavio je Tašoli.

Venhar Hana, šef pravne i administrativne službe pri Kosovskom osiguravajućem udruženju, rekao je da je zbog trenutnog stanja i ekonomskog razvoja, samo oko 30.000 građana na Kosovu ima zdravstveno osiguranje.

“Trenutno, većina članova Kosovskog osiguravajućeg udruženja, čije su osiguravajuće kompanije licencirane od strane Centralne banke Kosova, nude usluge zdravstvenog osiguranja. U tom aspektu, zbog trenutnog stanja i ekonomskog razvoja na Kosovu, broj građana koji je uključen u te usluge je mali (oko 30.000). Kosovsko osiguravajuće udruženje ima prostora i kapaciteta za pružanje ove usluge za mnogo veći broj građana. Naravno, nedostatak zdravstvenog osiguranja zbog nefunkcionisanja određenih struktura od strane relevantnih ministarstava, stavlja građane pred velike opasnosti za njihovo zdravlje”, rekao je.

Prema njegovim rečima, svim građanima Kosova treba omogućiti uključivanje u programe zdravstvene zaštite, bez izuzetka.


Tagovi: Zdravstvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije