18:06, 09.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Ombudsman zatražio zaštitu reke Gračanke od zagađenjaKancelarija Ombudsmana na Kosovu, objavila je danas službeni izveštaj sa preporukama, u vezi sa povredom prava na sigurnu i zdravu životnu sredinu kao posledica zagađenja reke Gračanke.

ombudsman-zatrazio-zastitu-reke-gracanke-od-zagadenja

Foto: RTV KIM

U skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom, ova institucija prosledila je danas izveštaj odgovornim vlastima kako bi skrenula pažnju nadležnim organima na potrebu da se hitno preduzmu mere za zaštitu reke Gračanke od zagađenja, odnosno za zaštitu zdravlja građana i zaštitu životne sredine. 

Izveštaj se sa jedne strane bavi odgovornostima centralnih vlasti na Kosovu i merama preduzetim za izbegavanje štetnih uticaja zagađenja reke Gračanke, a sa druge strane ima za cilj da ukaže na neuspeh vlasti da ispune svoje obaveze u sprečavanju uticaja zagađenja na  građane, pravo na sigurno i zdravo okruženje, pravo na život i na privatnost.

Ombudsman ovim izveštajem preporučuje nadležnim vlastima da u skladu sa nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima, preduzmu sve potrebne i delotvorne radnje za zaštitu ove reke od zagađenja.

Nekada reka iz koje su vadile ribe, sada je izvor zagađenja. 

U njoj, kako tvrde meštani, trenutno nema živih stvorenja, jer tu stanuju teški metali koji dolaze iz anonimne fabrike u Ajvaliji. 

Tok Gračanke godinama unazad menja boju i miris, u zavisnosti kakve se materije u nju slivaju, preneo je ranije RTV KIM.

Reka Gračanka protiče kroz Laplje Selo i Preoce, a sa ovim problemom se suočavaju i stanovici albanskog sela Dobrevo.

Otpadne vode iz Gračanke ulivaju se u reku Sitnicu.

Više puta meštani ovih sela ukazivali su lokalnim predstavnicima na ekološke probleme sa kojima se suočavaju i štetan uticaj po životnu sredinu, obzirom da je reka Gračanka jako zagađena. 

Do sada ovaj problem nije rešen.
 


Tagovi: Laplje SeloGračanicaEkologijaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije