19:29, 20.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Opštine na severu Kosova od večeras u crvenoj zoni rizikaIz kosovskog ministarstva zdravlja saopšteno je večeras da su prema kategorizaciji u pogledu broja zaraženih na 100.000 stanovnika, uvedene nove epidemiološke mere koje će pomoći Kosovu u borbi protiv pandemije korona virusa.

opstine-na-severu-kosova-od-veceras-u-crvenoj-zoni

Radio Kontakt Plus

Četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, nalaze se sada u crvenoj zoni rizika.

Crvena zona obuhvata opštine visokog rizika koje imaju više od 151 zaraženog lica na 100.000 stanovnika, na nedeljnom nivou.

Osim pomenutih opština, u crvenoj zoni trenutno se nalaze: Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Štimlje, Podujevo, Peć, Uroševac, Južna Mitrovica, Vučitrn, Lipljan, Vitina i Kosovska Kamenica.

Žuta zona obuhvata opštine srednjeg rizika, koje imaju 76-150 zaraženih lica na 100.000 stanovnika, na nedeljnom nivou.

U toj zoni nalaze se opštine: Prizren, Klina, Dečani, Glogovac, Mališevo, Suva Reka, Novo Brdo, Gračanica, Ranilug, Parteš, Kačanik, Klokot, Orahovac i Srbica.

Zelena zona obuhvata opštine sa niskim rizikom, koje imaju 1-75 novoobolelih na 100 000 stanovnika, na nedeljnom nivou.

U toj zoni su opštine: Mamuša, Dragaš, Štrpce, Junik, Istok i Đeneral Janković.

Mere u opštinama zelene zone:

Radno vreme biznisa, tržnih centara i ugostiteljskih lokala je od 05-20h.

Ugostiteljski objekti moći će da funkcionišu i nakon 20h, ali samo usluge za poneti ili narudžbine za dostavu.

Javni prevoz ograničen je na korišćenje 50% kapaciteta.

Taksi prevoznici moći će da voze samo po jednog putnika na sedištu pozadi, osim kada se radi o članovima porodice i kada ih može biti najviše troje.

Rad pozorišta, biblioteka, filharmonija, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, kulturnih centara - delimično je dozvoljen, uz korišćenje svega 30% kapaciteta za sve aktivnosti.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom prostoru, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima. Međutim, dozvoljeno je da treninzima prisustvuje do 20 osoba, dok tokom takmičenja može učestvovati do 50 lica.

Rad teretana i zatvorenih bazena za pojedinačne rekreativne aktivnosti je dozvoljen, ali uz korišćenje samo 40% kapaciteta.

Mere u opštinama žute zone:

Ugostiteljski objekti, biznisi i tržni centri radiće od 05-18h, sa izuzetkom usluga dostave i za poneti koje će moći da funkcionišu i posle 18h.

Za javni prevoz, kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena, važe iste mere kao i one u opštinama u zelenoj zoni.

Mere u opštinama crvene zone:

S obzirom na to da spadaju u opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze, u opštine iz ove zone važiće mere restrikcije kretanja građana i delimičan karantin.

Ugostiteljski objekti i biznisi u ovim opštinama radiće od 05-19h.

Takođe, biće zabranjeno kretanje građana od 19-05h, osim za hitne i zdravstvene potrebe.

Ova mera se ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je ulaz i izlaz građana i automobila iz i u opštine u crvenoj zoni od 19-05h osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Javni prevoz će tokom vremena u kom je dozvoljen funkcionisati pod istim uslovima kao i u opštinama zelene i žute zone.

Takođe, mere koje se odnose na kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena su iste.


Tagovi: Sever KosovaKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije