08:50 | 27.06.2022 Izvor: RTS

Osmaci polažu test iz maternjeg jezikaĐaci danas polažu test iz maternjeg jezika, sutra iz matematike a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.

osmaci-polazu-test-iz-maternjeg-jezika

Foto: Pexels

Ministar prosvete, Branko Ružić, poželeo je đacima da budu pribrani, staloženi i da polaganje testova ne dožive kao traumatično iskustvo.

Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti. Umesto u 1.260 škola, testovi se polažu u 522 škole.

Ružić ističe da su pripadnici MUP-a uložili ogroman trud da 522 objekta tri dana budu obezbeđena, u skladu s protokolom.

"Pripremili smo se za sve varijante da ova tri dana proteknu regularno i sve prođe u najboljem mogućem redu", rekao je Ružić.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

RTS
Tagovi: ObrazovanjeŠkolaSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije