19:45, 23.01.2021Izvor: Koha, Radio Kontakt Plus

Osmani: Ako se ponove situacije poput jučerašnje, dužna sam da zaštitim integritet CIK-aVršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani uputila je kritike na račun Centralne izborne komisiju, posebno predsedavajuće CIK-a Valjdete Daka, te najavila da će, u slučaju ponavljanja situacije od petka, kada neke stranke nisu sertifikovane, biti prisiljena da preduzme mere predviđene Ustavom.

osmani-ako-se-ponove-situacije-poput-jucerasnje-duzna-sam-da-zastitim-integritet-cik-a

FB

"Biću u obavezi da preduzmem sve mere za zaštitu integriteta CIK-a i ovog izbornog procesa, kako je predviđeno Zakonom o izborima i Ustavom. Održavanje slobodnih izbora preduslov je za demokratsko funkcionisanje" rekla je Osmani.

Prema Ustavu, predsedavajućeg CIK-a imenuje predsednik. Predsedavajući CIK-a bira se između sudija Vrhovnog suda i sudova koji imaju apelacionu nadležnost.

CIK u petak nije odobrio liste nekih političkih subjekata, uz tvrdnje da se ta odluka temelji na nedavnoj presudi Ustavnog suda, prema kojoj nije dozvoljena kandidatura lica osuđenih za različita krivična dela u posljednje tri godine.

Ova odluka uticala je i na Pokret Samoopredeljenje, jer je čelnik ove partije Aljbin Kurti osuđen na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u kosovskoj  Skupštini.

Vjosa Osmani, sa svojom građanskom inicijativom, pridružila se Samoopredeljenju na predstojećim izborima 14. februara.

Do sada podneto šest žalbi IPŽP-u

Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP) kosovske Centralne izborne komisije do sada je upućeno šest žalbi političkih subjekata nakon što im CIK nije overio liste kandidata za poslanike za izbore 14. februara.

Nakon Alijanse za budućnost Kosova koja je žalbu podnela zbog toga što nije odobrena kandidatura osobama sa njihove liste, to je uradila i Socijaldemokratska inicijativa Nisma. 

“Nisma je žalbu uputila zbog zbog neodobravanja subjekta i kandidata za poslanike od strane ovog političkog subjekta," rekao je Mulj Desku iz IPŽP-a.

Demokratska partija Aškalija na Kosovu uložila je zbog neprihvatanja liste kandidata za poslanike tri žalbe, dve u ime političkog subjekta i jednu u ime kandidata.

Socijaldemokratska unija Dude Balje žalila se zbog pojave albanskog kandidata na njenoj listi.

Rok za podnošenje žalbi IPŽP-u  je 24 sata nakon odluke CIK-a da ne potvrdi subjekte i njihove liste, odnosno do 20:30.


Tagovi: Vjosa OsmaniIzboriKosovoCIK

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije