13:25, 06.10.2020Izvor: RTS

Osmani poručuje vladi: Oskrnavili ste volju narodaPredsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani ocenila je da je godinu dana nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, formiranjem vlade kojom rukovodi premijer iz Demokratskog saveza Kosova "oskrnavljena volja građana i otuđeni glasova birača".

osmani-porucuje-vladi-oskrnavili-ste-volju-naroda

Foto: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Osmani je ocenila je da je 6. oktobar prošle godine označio najveću političku prekretnicu u poslednjih 15 godina na Kosovu.

"Kosovo, međutim, diše sumornom slikom, poput one pre 6. oktobra, sa vladom, koja ne samo da ne predstavlja volju građana zemlje za promenama, već je odlučna da im se suprotstavlja, kao da želi da pokaže da njihov glas ne vredi ništa, da mogu da odluče da formiraju vladu i donose odluke bez obzira na građansku volju", napisala je Osmani.

Tada je na izborima Pokret Samoopredeljenje osvojio najveći broj poslanika među stranakama Albanaca koje su učestvovale na izborima.

Pokret Aljbina Kurtija je potom uz puno natezanja formirao vladu sa Demokratskim savezom.

Uz stalne sukobe u smenjivanje članova vlade iz DSK, vlada premijera Aljbina Kurtija funkcionisala je 50 dana.

Potom je vladu formirao DSK, uz pomoć Alijanse za budućnost, Socijaldemokratske inicijative, Srpske liste i drugih manjinskih stranaka.

Vjosa Osmani ostala je na mestu predsednice skupštine i nakon smene Kurtijeve vlade, a zbog zastupanja njegovih stavova i protivljenja smene njegove vlade, isključena je iz rukovodećih tela DSK, iako formalno i dalje pripada toj stranci na vlasti.

Osmani je godinu dana nakon izbora i povodom formiranja vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu, napisala "da će volja građana snažno da se vrati kako bi oduzela Kosovo onima koji ga drže okupiranim".

"Iako sam izuzetno razočarana ponašanjem ovih političkih kasta, srećna sam što nastavljam da stojim uz svoje sugrađane sa njihovom neraskidivom voljom za promenom, voljom koja je danas potisnuta, ali nije ugašena. Oživeće to, pre ili kasnije", napisala je Osmani.


Tagovi: SamoopredeljenjeAljbin KurtiVjosa OsmaniVlada KosovaAvdulah HotiIzbori

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije