22:01 | 14.06.2022 Izvor: Danas

Osnovci bez jesenjeg raspusta, zimski raspust kraći za srednjoškolceU idućoj školskoj godini osnovci neće imati jesenji raspust, dok će srednjoškolci biti jednu nedelju kraće na zimskom raspustu od učenika osnovne škole, predviđeno je novim školskim kalendarima za narednu, 2022/2023. godinu, koje je donelo Ministarstvo prosvete Srbije.

osnovci-bez-jesenjeg-raspusta-zimski-raspust-kraci-za-srednjoskolce

Foto: Beta/Dragan Gojić

Prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra, a završava se u petak, 30. decembra.

Za učenike osnovne škole drugo polugodište počinje u ponedeljak, 23. januara 2023. i završava se u utorak, 6. juna - za učenike osmog razreda, odnosno u utorak, 20. juna - za đake od prvog do sedmog razreda.

Prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra, a završava se u petak, 30. decembra.

Za učenike osnovne škole drugo polugodište počinje u ponedeljak, 23. januara 2023. i završava se u utorak, 6. juna za učenike osmog razreda, odnosno u utorak, 20. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Što se tiče srednjih škola, drugo polugodište počinje u ponedeljak, 16. januara, a završava se u utorak, 20. juna.

Drugo polugodište za učenike četvrtog razreda gimnazije završava se u utorak, 23. maja, a za učenike završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola u utorak, 30. maja.

U toku iduće školske godine učenici će imati zimski, prolećni i letnji raspust.

Zimski raspust počinje u ponedeljak, 2. januara 2023. godine, a završava se u petak, 20. januara za osnovce, odnosno u petak, 13. januara za srednjoškolce.

Na prolećnom raspustu svi đaci će biti od ponedeljka, 10. aprila, zaključno sa utorkom, 18. aprilom.

U školi se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Sveti Sava – Dan duhovnosti, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, Dan pobede i Vidovdan – spomen na Kosovsku bitku.

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se 21. oktobra 2022. godine, Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja i Vidovdan ‒ spomen na Kosovsku bitku 28. juna.

Sveti Sava i Vidovdan praznuju se radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju, piše u kalendaru obrazovno-vaspitnog rada.

U školama se obeležavaju: 8. novembar kao Dan prosvetnih radnika, 21. februar kao Međunarodni dan maternjeg jezika i 10. april kao dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to: pravoslavci – na prvi dan krsne slave; pripadnici islamske zajednice ‒ 21. aprila, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 28. juna, na prvi dan Kurbanskog bajrama; pripadnici jevrejske zajednice – 5. oktobra, na prvi dan Jom Kipura; pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra, na prvi dan Božića; pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po julijanskom kalendaru – 7. januara, na prvi dan Božića.

Pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru ne rade počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 7. do 10. aprila, a pravoslavci od 14. do 17. aprila).

Mala matura od 21. do 23. juna

Naredna generacija osmaka polagaće probni završni ispit u petak, 24. marta i u subotu, 25. marta 2023. godine, a završni ispit od 21. do 23. juna

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja obaviće se od 18. do 24. aprila 2023. godine, i to: od utorka, 18. aprila do petka, 21. aprila, elektronskim putem preko portala Moja srednja škola; u petak, 21. aprila i ponedeljak, 24. aprila, neposredno u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima se polažu prijemni ispiti.

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2023/2024. godinu biće organizovani u periodu od 12. do 21. maja.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 20. maja i ponedeljak, 22. maja.

Radna subota za srednje škole

U četvrtak, 26. januara 2023. godine, nastava se u svim srednjim školama izvodi prema rasporedu časova od petka.

Probna državna matura

Probno polaganje opšte, stručne i umetničke mature (probna državna matura) održaće se u srednjim školama u periodu od 31. maja do 2. juna, predviđeno je školskim kalendarom.

Danas
Tagovi: ObrazovanjeSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije