Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju kosovske institucije: Nisam protiv vas, Beograd je protiv mene

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozvao je Srbe sa severa Kosova da ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije, uz poruku da „ne nasedaju na političke manipulacije i geopolitičke ...
Image

Kurti je naveo da su predstavnici Srpske liste pre nedelju dana najavili „žestok otpor“ protiv novčanih kazni, ali da ipak nisu sačekali 21. novembar, već je, kako je dodao, „Beograd počeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova“.

„Jasno je o čemu se radi: predsednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Evropljane; on se često sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne bivajući kao demokratska zemlja, postaje oruđe u rukama Kremlja. Takođe, čini se da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije, moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra informisanja, sada predsednika Srbije. Ovo je njihova lična bitka za vlast, ne radi se ni o građananima niti o državnim interesima“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Tvrdi da je Srbija „Kumanovskim sporazumom od 9. juna 1999. kapitulirala i oprostila se od Kosova“. 

„Zbog toga, ne treba da gubimo vreme i da nastavljamo da kasnimo i u 2022. godini. Podržavajući Miloševića i Šešelja pre četvrt veka, oprostili ste se od Kosova. Podržavajući danas Putina i Lavrova, opraštate se od Evrope“, poručio je Kurti aktuelnoj vlasti u Srbiji.

Pozvao je sve Srbe na Kosovu da sačuvaju mir i bezbednost. 

„Nisam protiv vas, ali Beograd je protiv mene. Ja sam premijer koji će vam služiti poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosovo. Moji prioriteti su borba protiv kriminala i korupcije. Dakle, pravda, ekonomski razvoj, zapošljavanje, jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, veru ili poreklo. Ne bojkotujte i ne napuštajte kosovske institucije. One služe svima nama, svakome od vas. Ne nasedajte na političke manipulacije i geopolitičke igre. Pridržavajmo se svi demokratskih i evropskih vrednosti – vladavine prava i sloboda pojedinaca i manjinskih zajednica, kao političkog pluralizma“, poručio je Kurti.

Kurti je ujedno otkrio da su od 1. novembra vozačima sa registarskim oznakama srpskih gradova na Kosovu do sada izrečene 843 opomene, te da nije bilo „nikakvih incidenata niti pritužbi“.

Kaže da će se i dalje poštovati odluka kosovske vlade, te da će od 21. novembra vozačima biti izricane novčane kazne.

„U međuvremenu, građani sa nelegalnim registarskim oznakama KM, PR itd. moći će da ih konvertuju u legalne RKS uz velike poreske olakšice“, zaključio je Kurti.

Podsetimo, predstavnici Srba sa severa Kosova, nakon sastanka u Zvečanu, odlučili su da zbog poslednjih poteza Prištine napuste kosovsku skupštinu i vladu i sve kosovske institucije na severu Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.