12:44, 04.03.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Otac Sava: Preduslov za dijalog jednako poštovanje prava i sloboda za sve na KiMDijalog Beograda i Prištine je važan, pre svega radi normalizacije života na KiM i u širem regionu. Međutim, glavni preduslov za dijalog jeste jednako poštovanje prava i sloboda za sve na KiM, a to nije trenutno slučaj, ocenjuje iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić, uz konstataciju da su ishitrena i nametnuta rešenja apsolutno neprihvatljiva.

otac-sava-preduslov-za-dijalog-jednako-postovanje-prava-i-sloboda-za-sve-na-kim

Foto: Klan Kosova

Pojašnjava da je svako ishitreno ili nametnuto rešenje koje jednostrano privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu, suštinski neprimenjivo i nepravedno. 

“Insistiranje na promeni granica protivno Rezoluciji 1244 UN, kao preduslova za dogovor, je otvoreni poziv za dalji konflikt u celom regionu”, naveo je otac Sava u objavi na društvenim mrežama.

Smatra da rešenje mora biti postignuto obostrano, uz posredništvo EU, ali i konačnu saglasnost SB UN. 

“U protivnom mogući sveobuhvatni sporazum biće presedan bez premca u međunarodnom pravu”, ukazuje. 

Dodaje da je nastavak dijaloga u dobroj volji da se unapredi život ljudi, zaštiti ugrožena srpska baština na KiM, zaustavi iseljavanje mladih ljudi i popravi ekonomska situacija od vitalnog značaja i za Srbe i Albance. 

S druge strane, kako kaže, dijalog u kojem Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane, je apsurdan. 

Sveobuhvatni sporazum koji bi ugrozio suštinski opstanak srpskog naroda i SPC, doveo do brisanja srpske istorije, bio bi otvoreni primer političkog diktata, koji bi pre ili kasnije doveo do konflikta koji bi ugrozio ceo region i samu EU, upozorava arhimandrit Sava Janjić. 

“Nijedna normalna i dostojanstvena zemlja to ne bi prihvatila na svojoj međunarodno priznatoj teritoriji”, izričit je otac Sava. 

Kako kaže, pravedno rešenje situacije na KiM, u velikoj meri će uticati na budućnost i ugled EU kao posrednika. 

“EU u ovoj ulozi, sa čvrstim stavom zemalja članica koje nisu priznale KiM, pre svega zbog mogućih posledica za svoje države i njihovu stabilnost, ima obavezu po svojim pravilima da ostane statusno neutralna i posrednik dobre volje.”

Naglašava da je uloga SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine veoma važna, posebno ukoliko se podrži traženje balansiranog rešenja uz medijaciju EU, poštovanje ljudskih i verskih prava, naročito zaštite svetinja SPC, rešenja koje će unaprediti ceo region, ali i u, dodaje, aktivnoj ulozi u procesu implementacije svega dogovorenog. 

“Istinski dobitnici u dijalogu moraju da budu obični građani, bez obzira na poreklo i veru, a ne političari.”

Što se tiče raspoloženja, kako navodi, ogromne većine naroda u Srbiji i srpskoj dijaspori, povodom ideje o eventualnom priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova od strane Srbije, otac Sava je podsetio na to da je patrijarh Porfirije taj stav nedavno izneo jasno, rekavši da je referendum o Kosovu izvršen na Vidovdan 1389. godine

“To nije nikakva parola Crkve koja negira prava drugih, ili poziv na konflikt, već naprosto stav većine naroda Srbije, koji bi, uostalom, bio potvrđen i eventualnim referendumom. Dijalog Beograda i Prištine je za većinu našeg naroda isključivo tehnički dijalog o načinima unapređenja života svih zajednica na KiM, a ne razgovor o menjanju granica Srbije.”

Otac Sava poručuje da je trenutno važno nastaviti dijalog uz posredništvo EU, bez rokova, toksične retorike i ugrožavanja bezbednosti Srba na KiM, koji ne smeju postati kolateralna šteta (geo)političkih interesa. 

“U onoj meri u kojoj se prevaziđe nacionalistički narativ, unapredi vladavina prava i sloboda svih jednako, otvoriće se i put ka poboljšanju kvaliteta života svih na KiM i širem okruženju”, podvlači iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić.


Tagovi: SPCDijalogEUAlbanciSrbiSava Janjić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije