09:44, 01.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Otkazana svečanost na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj MitroviciZbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.

otkazana-svecanost-na-univerzitetu-u-pristini-sa-sedistem-u-kosovskoj-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Ministar Šarčević trebalo je da povodom početka nove akademske godine danas poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Šarčević je trebao da prisustvuje sednici Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu, a nakon toga da, zajedno sa rektorom Univerziteta, prof. dr Zdravkom Vitoševićem, u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka uruči indekse brucošima 51. generacije studenata fakulteta u sastavu univerziteta.

Prištinska Gazeta Ekspres prenela je ranije da odluka o zabrani ulaska na Kosovo srpskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, koju je juče izdalo kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu Avdulaha Hotija. 

Iz kosovskg premijera Avdulaha Hotija juče je saopšteno da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na Kosovo, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

- To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još nema konačne odluke - izjavio je savetnik kosovskog premijera Dževat Bećiri.

Međutim, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova je rečeno  da se Šarčevića poseta Kosovskoj Mitrovici odbija iz više razloga, među kojima je to "što Vlada Srbije nastavlja kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova", stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu i što se "neprestano meša u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu i bolju koordinaciju na severu Kosova".

Šarčević je juče za Tanjug rekao da mu je poseta KiM zabranjena bez ijednog "pametnog obrazloženja", a da su kao obrazloženje naveli politički događaj na jugu, hapšenja, koji nemaju veze sa obrazovanjem.


Tagovi: UniverzitetObrazovanjeMladen ŠarčevićMitrovica

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije