16:42, 20.10.2020Izvor: RTV Mir

Otkrivena nova spomen ploča stradalim herojima na Dan opštine LeposavićU Leposaviću su danas, povodom obeležavanja Dana opštine,  položeni venci na spomen obeležje i otkrivena je spomen ploča palim borcima na zidu srednje škole "Nikola Tesla". 

otkrivena-nova-spomen-ploca-stradalim-herojima-na-dan-opstine-leposavic

RTV Mir

Povodom dana opštine Leposavić, u skupštinskoj sali  gradonačelnik ove opštine upriličio je prijem roditelja i rodbine palih Boraca i kao i svake godine, uručio jednokratnu pomoć.

Nakon toga, na inicijativu profesora u penziji Milana Nikolića, postavljena je spomen ploča na zidu srednje škole Nikola Tesla.

“Ploča ima višestruku namenu.  Vrlo je važno da ova škola ima ovakvu spomen ploču,  jer  od 19 poginulih na Kosovu,  14 njih je na ploči. To je velika stvar za ovu školu i mislim da je ta ploče veliki spomenik poginulim đacima, junacima, bivšim i profesoru i da je velika opomena da rat ništa dobro ne donosi,  jer negde u mojim knjigama i stoji  - u rat decu ne šaljite lako, jer to može da zaboli jako, jer se  ratom ništa ne rešava već se gube sloboda i glava

Srednja škola Nikola Tesla postoji i radi punih 50 godina. Iznedrila je veliki broj stručnjaka, ali ono što ostaje da podseća nove generacije su heroji kojima je ukazana čast na ovom mestu, istakao je direktor škole Slađan Radović. 

“Čast mi je što je ova spomen-ploča postavljena u vreme kada sam ja na čelu kolektiva srednje škole Nikola Tesla u Leposaviću. Želim da napomenem da mi kao škola postojimo i radimo 58 godina na ovim prostorima, a za to vreme, iznedrili smo veliki broj stručnjaka iz raznih područja rada, ali najbitnije je da imamo dobre i poštene ljude koji se odlikuju ovim osobinama, pre svega hrabrošću i junaštvom”, rekao je Radović.

U skladu sa merama zaštite od korona virusa, tačno u podne položeni su venci na spomen obeležja u Leposaviću, Lešku i Sočanici. 

“21 godina je prošlo od njihovog stradanja, kao da je bilo juče, ali ovo je još jedan dokaz da mi njih nismo zaboravili, da na to nemamo pravo, a pre svega naša dužnost i obaveza jeste da sve to stradanje svih naših junaka pominjemo svakog dana, na svakom mestu i da prenosimo generacijama koje dolaze da znaju da budu upoznati šta je srpski narod sve pretrpeo braneći upravo svoju otadžbinu, kako u ovom zadnjem ratu tako i kroz vekove, kroz Balkanske ratove, u Prvom i Drugom svetskom ratu “, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić. 

Ove godine, zbog pandemije korona virusa smanjen je broj svečanih aktivnosti povodom Dana opštine, pa su tako privrednici iz škole, ustanovei  udruženja uskraćeni da, kao i svake godine na platou ispred Centra za kulturu predstave svoje proizvode.


Tagovi: Leposavić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije