17:12 | 03.09.2022 Izvor: FoNet, Beta, N1

Pahor: Žao mi je što dijalog u Briselu nije doveo do rešenja koje su svi želeliSlovenački predsednik Borut Pahor, kazao je u vezi dijaloga Beograda i Prištine da mu je kao velikom prijatelju obeju strana žao što se pokazalo da je stepen poverenja mali i što razgovori u Briselu nisu doveli do rešenja koje su svi želeli.

pahor-zao-mi-je-sto-dijalog-u-briselu-nije-doveo-do-resenja-koje-su-svi-zeleli

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Pahor je izjavio da tokom posete Prištini planira da kaže tri stvari.

„U Prištini ću prvo reći da dijalogom treba rešiti i preostala pitanja, aktuelna u septembru i oktobru... Drugo - dijalog mora da bude 'živahniji', mislim da ima previše nepoverenja... Treće - neke stvari su dogovorile i potpisale obe strane, ali nisu ih implementirale... Svaki put sam prijateljima u Prištini, kada sam dolazio, govorio da se mora formirati Zajednica srpskih opština, ako želimo da proces bude kredibilan“, rekao je Pahor.

Naglasio je da misli da je projekat "Otvoreni Balkan" kao stvoren da neki problemi koji deluju nerešivo - budu rešeni ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

"Na zapadnom Balkanu ima dovoljno političke volje da se sačuvaju mir i evropska perspektiva"

Pahor je kazao da je u poseti Beogradu kako bi se posavetovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome da li u regionu ima dovoljno političke volje da se sačuvaju evropska perspektiva zapadnog Balkana i stabilnost.

„Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, ali Vučić i ja se slažemo da u regionu bez obzira na nepoverenje i bilateralne probleme - ima dovoljno političke volje da se sačuvaju mir i evropska perspektiva“, dodao je Pahor.

On je ocenio da postoji mogućnost da se sve vođe regiona slože oko tri centralna pitanja.

„Da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da BiH dobije do kraja godine status kandidata i da Unija ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji Kosova “, poručio je Paroh.

On je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o pitanjima koja su značajna za uspešno organizovanju samita inicijative Brdo-Brioni, koja će biti održan 12. septembra u Sloveniji.
Tagovi: DijalogSlovenijaBrisel

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije