18:47, 04.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Pasjane: Stigla medicinska oprema za bolnicu i porodilišteHumanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje donirala je danas tri aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu. 

pasjane-stigla-medicinska-oprema-za-bolnicu-i-porodiliste

Foto: HO Kosovsko Pomoravlje

Bolnici u Pasjanu su isporučena su dva aparata, pacijent monitor i EKG, dok je u porodilište stigao novi pulsni oksimetar za bebe. 

Ukupna vrednost donacije iznosi 5000 hiljada evra, a novčana sredstva obezbeđena su zahvaljujući Sandri Janićijević i Goranu Mekiću iz Izraela, kao i Violeti Zafirovski čija je pomoć poslata iz Švajcarske.

"Članovi naše organizacije su, u ime zaposlenih, ali i svih korisnika zdravstvenih usluga opšte bolnice u Pasjanu, izrazili veliku zahvalnost dobrotvorima iz dijaspore, koji su ovim humanim gestom pružili značajnu pomoć i podršku Srbima koji žive u Kosovkom Pomoravlju", istaknuto je na sajtu HO Kosovsko Pomoravlje. 

Organizacija podseća da je bolnica u Pasjanu jedina zdravstvena ustanova u Kosovskom Pomoravlju, pod okriljem Ministarstva zdravlja Republike Srbije, i kao takva predstavlja jedan od stubova opstanka srpskog stanovništva na jugu Kosova i Metohije.

U okviru Zdravstvenog centra Gnjilane, ova bolnica pruža zdravstvenu zaštitu stanovnicima Gnjilana, Novog Brda, Kosovske Kamenice i Vitine, a njeni zdravstveni radnici leče pripadnike svih zajednica koje žive u ovom delu Kosova i Metohije.

“Do sada smo u okviru naših akcija nekoliko puta prikupljali sredstva za pomoć porodilištu u Pasjanu, kao podsticaj mladima da zasnivaju porodice i ostaju na Kosovu i Metohiji. Porodilište u Pasjanu je stožer opstanka srpskog naroda u Gnjilanskom okrugu, a ova oblast je i jedan od retkih delova Srbije koji i pored teških životnih okolnosti, beleži pozitivan prirodni priraštaj”, ističe se na sajtu ove organizacije.

Od početka pandemije Covid-19, u porodilištu u Pasjanu rođene su 22 bebe. 

“Lekari svakodnevno brinu o majkama i novorođenčadima i zahvaljujući njihovoj požrtvovanosti, uslovi u porodilištu su na vrlo visokom nivou”, zaključuje se.


Tagovi: DonacijaHumanitarna pomocKosovsko PomoravljeZdravstvoParteš/Pasjane

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije