14:42, 20.04.2021Izvor: RTS

Performans "Prilog za harač" zbog prebijanja mladića u GračaniciAktivisti Omladinskog centra u Gračanici priredili su performans "Prilog za harač", nastavljajući sedmi dan protesta zbog prebijanja Luke Dimitrijevića.

performans-prilog-za-harac-zbog-prebijanja-mladica-u-gracanici

Foto: RTV Kim

Tokom jednog od protesta, kada se nekoliko stotina Srba okupilo ispred policijske stanice u Gračanici, policija je kaznila Dejana Dimitrijevića, oca pretučenog mladića zbog navodnog kršenja epidemijskih mera.

"Ova kutija u kojoj se simbolično prikuplja kako smo ga mi nazvali 'harač', zapravo pokazuje da mi svi želimo da budemo deo te kazne, i da smo svi mi na neki način organizatori svega toga, a da istovremeno niko nije organizator", rekao je Ivan Nikolić iz NVO Komunikacija za razvoj društva.

Današnjim performansom omladinci Gračanice žele i da skrenu pažnju na narušenu bezbednosnu situaciju u samoj opštini, kao i na nezadovoljstvo građana radom bezbednosnih organa. Naročito nakon što je policija uručila prekršajne prijave ocu pretučenog mladića kome se stavlja na teret da je organizovao proteste protivno merama za suzbijanje pandemije.

Tokom ranijih protesta porodice, prijatelja i meštana Gračanice i drugih naselja zatražena je i ostavka komandira policije Bratislava Trajkovića.

Takođe, zatraženo je od policijskog inspektorata da ispita na koji način je policija obavila istragu u vezi sa prebijanjem Luke Dimitrijevića od strane tri Albanca.

Omladinski aktivisti najavljuju da će u narednim danima nastaviti sa sličnim performansima uz poštovanje svih propisanih mera.


Tagovi: GračanicaProtestKosovska policijaIncident

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije