12:57, 28.10.2020Izvor: RTS

Pesnici prikupljaju novac za obnovu Bogorodice LjeviškeZadivljujuće fresko-slikarstvo Bogorodice Ljeviške, zadužbine kralja Milutina, ovekovečeno je i urezanim natpisom na arapskom "Zenica oka moga, gnezdo je lepoti tvojoj". Tu vanvremensku lepotu vandali su nastojali da uruše u martovskom pogromu 2004. godine.

pesnici-prikupljaju-novac-za-obnovu-bogorodice-ljeviske

Foto: RTS/printscreen

Neophodno je obnoviti još 350 kvadratnih metara zaštićenog, a ipak oštećenog živopisa.

Dosadašnja restauracija i konzervacija 300 kvadrata živopisa spomenika koji je na UNESCO-voj listi spomenika, uređena je od donacije Rusije.

Sredstva za obnovu prikupljaju i pesnici, koji su svoje stihove objavili u knjizi "Bogorodica Ljeviška u pesmama".

"Ljeviška vezana, žicom kroz vene,

Hristonosnih vekova, stoji i čeka,

Vaskrs vremena!"

Da se vrata kraljevske Ljeviške ne zatvaraju, već da svetinja bude stecište sabiranja pravoslavaca i svih dobronamernih ljudi predvođenih Prizrencima, potrudile su se Lela Marković i Radmila Knežević.

"To je naš način da se odužimo mestu odakle smo rođenjem i kome se stalno vraćamo. U zbirci je zastupljen 91 pesnik. Oni su svoje najlepše stihove posvetili Bogorodici Ljeviškoj. Ova knjiga je svojevrsni molitvenik za njeno trajanje i čuvanje ove velike svetinje", ističe Radmila Knežević, priređivač zbirke "Bogorodica Ljeviška u pesmama".

Zvona Ljeviške budila su mladost Nade Hadži-Perić, koja je tu izjutrila godine koje su sada razdragana, ali i tužna sećanja.

"Ljevišku treba da obiđe svaki Srbin, pogotovu sada kada od letos ponovo zvona Bogorodice Ljeviške pozivaju na liturgiju. Bogorodica Ljeviška čuva sve nas i ona je tu da čuva naše Kosovo i Metohiju, naš Prizren i da čuva sve nas koji smo daleko od nje", ukazuje pesnikinja Nada Hadži-Perić.

U knjizi pesama o Ljeviškoj Ivan Stepanovič Jastrebov podseća na vreme Nemanjića, kada su se gradile mnoge zadužbine.

Milutinovoj zadužbini posvetili su stihove i Dara Vučinić, Dragiša Bojović, Milan Komnenić, Slobodan Raketić, Pero Zubac, Brankica Vasić i drugi. Svi sa željom da i mi kupovinom zbirke damo svojevrstan pečat u obnovi svetinje o kojoj pevaju nove generacije prizrenskih bogoslova.


Tagovi: SPCPrizrenSrbiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije