20:59, 30.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Pet miliona evra pomoći Kosovu za suzbijanje pandemije koronavirusaŠefica kancelarije Evropske Unije na Kosovu Natalija Apostolova potpisala je danas sa predstavnicima UNOPS-a na Kosovu ugovor u vrednosti od 5 miliona evra za hitne potrebe na suzbijanju pandemije Covid-19.

pet-miliona-evra-pomoci-kosovu-za-suzbijanje-pandemije-koronavirusa

EU na Kosovu/FB

Iznos od 5 miliona evra namenjen je za hitne potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Priština za snabdevanje specijalnom laboratorijskom opremom i robom za zaštitu/lečenje od virusa Covid-19.

Apostolova je rekla da EU ostaje posvećena tome da odgovori na hitne potrebe naroda Kosova i da pomogne da se sačuvaju životi.

“EU je sa narodom Kosova i zajedno smo u ovome” - rekla je Apostolova tokom ceremonije potpisivanja, koja je, zbog epidemije koronavirusa, održana putem video konferencije .

Apostolova je dodala da EU radi i na obezbeđivanju do 60 miliona evra za ekonomski oporavak nakon krize izazvane pandemijom virusa korona.

Brendan Keirnan iz UNOPS-a naglasio je da žele da obezbede da zdravstveni sistem Kosova ima potrebnu snagu i sposobnost da zaštiti građane i društvo tokom ove krize. 

Potpisivanje sporazuma pratio je i vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti, koji je rekao da su veoma srećni što EU u ovom važnom trenutku pokazuje solidarnost sa narodom Kosova.

On je izrazio zahvalnost na pomoći EU u medicinskoj opremi i izrazio nadu da će se sve završiti sa što manjim posledicama.

U objavi Apostolove na Tviteru se navodi da će biti donirano 30 respiratora, 5 potpuno opremljenih sanitetskih vozila, 5 defibrilatora, po 75 infuzionih pumpi i infuzionih špric pumpi, 70 pacijent monitora, 400 bolničkih kreveta, 20 elektrokardiografa, 200 pulsnih oksimetara i 350 pulsnih oksimetara za prst.


Tagovi: EUNatalija ApostolovaKorona virusUNOPS

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije