16:17, 29.10.2020Izvor: Tanjug, RTS

Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSODirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.

petkovic-svaki-sastanak-u-briselu-zapocinjemo-pitanjem-o-zso

Tanjug

Petar Petković je rekao da je pitanjem Zajednice srpskih opština počeo i bilateralni i trilateralni sastanak u Briselu.

"Svi moraju da znaju da koje god pitanje da se pokrene, o kojem god pitanju da se razgovara u dijalogu, bez formiranja ZSO ne možemo da napredujemo. To je sada već svima jasno", rekao je Petković novinarima u Briselu.

Videće se, kaže, kako će prištinska strana da se ponaša, jer oni govore da ZSO može da se formira kako kaže kosovski Ustavni sud.

"To je neprihvatljivo, jer nije tako dogovoreno u Briselu. Nama treba ozbiljna institucija, sa izvršnim ovlašćenjima. Reč je o suštini, o kolektivnim pravima Srba", rekao je Petković.

Na pitanje kada se može očekivati sastanak na najvišem niovu, Petković je odgovorio da to zavisi od Brisela.

"Kada će biti naredni sastanak i na kom nivou zavisi od EU, koja vodi dijalog i na kojoj je kao domaćinu, da pozove dve strane na nastavak razgovora", rekao je Petković.

Dijametralno suprotni stavovi

Petković je naveo da o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja dve strane imaju dijametralno suprotne stavove.

"Izneli smo naše gledište i pristupe. Svaki put dolazimo sa predlozima kako da pristupimo problemima. Tražimo da se jasno utvrde jasni principi i mehaninzmi za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose dugi niz godina", rekao je Petković.

Kroz razgovore, kaže, pokušavamo da izgradimo preko potreban mir za Srbe i Albance, jer je istorijsko pomirenje neophodno za mir i prosperitet na Balkanu.

"Bolje da se problemi rešavaju za stolom, nego da se prelivaju na KiM, jer to onda dovodi do nespokojstva i udaljava nas od procesa normalizacije", dodao je Petković.

Kako je rekao, implementacija Briselskog sporazuma je neophodna za nastavak dijaloga i izgradnju poverenja da bi se mogao napraviti korak napred u daljim razgovorima u Briselu.

Petković je ponovio da je Beograd ispunio sve što je dogovoreno i sada zahteva da se ispuni ono što Priština nije ispunila sedam i po godina - ZSO.


Tagovi: DijalogKosovoSrbijaBriselZSOPetar Petković

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije