11:31, 13.02.2019Izvor: N1, Beta, Danas

Platforma Prištine za dijalog sa Beogradom ne sadrži ZSO i korekciju granicaPlatforma Prištine za nastavak dijaloga sa Beogradom ne predviđa formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sadržaće odrednicu da "nije moguće narušavati sadašnji teritorijalni integritet Kosova", prenosi list Danas.

platforma-pristine-za-dijalog-sa-beogradom-ne-sadrzi-zso-i-korekciju-granica

Foto: N1

Pozivajući se na nezvanične izvore iz diplomatskih krugova, Danas prenosi da će Priština u dokumentu koji bi uskoro trebalo da se nađe pred kosovskom Skupštinom, insistirati na "poštovanju Ustava Kosova" prema kojem je "integritet Kosova neosporiv, neotuđjiv i štiti se svim merama predviđenim zakonom".

Navodi se i da će položaj Srpske pravoslavne crkve u tom dokumentu biti regulisan u skladu sa Ahtisarijevim planom iz 2007. godine, a koji je između ostalog, predlagao da "Kosovo priznaje SPC na Kosovu, uključujući manastire, crkve i ostala mesta koja se koriste u verske svrhe, a koja predstavljaju sastavni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu", kao i da će SPC na Kosovu "imati potpuno diskreciono pravo na svoje vlasništvo i pristup svojim prostorijama i objektima".


Tagovi: PrištinaDijalogBeograd

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije