13:53, 14.11.2019Izvor: RTV Kim

Počelo potpisivanje peticije zbog zagađenja GračankeOmladinski savet Gračanice, organizovao je u pet sela opštine Gračanica potpisivanje peticije, kojom se traži rešenje problema zagađenosti reke Gračanke. Svesni ozbiljnosti višegodišnjeg ekološkog problema, meštani se rado potpisuju.

pocelo-potpisivanje-peticije-zbog-zagadenja-gracanke

Foto: RTV Kim

U Gračanici je štand postavljen u centru, na Trgu oslobodiocima, a ima i ih u Lapljem Selu, Preocu, Gušterici i Ugljaru. Potpisivanje peticije će trajati tri dana (četvrtak, petak i naredni ponedeljak) od 10 do 14 časova.

Dušan Borisavljević ispred Omladinskog saveta Gračanice, naveo je da je cilj da se izvrši legalan pritisak na sve donosioce odluka, kako bi se problem pomerio sa mrtve tačke.

„Potpise koje budemo prikupili, dostavićemo prvo predstavnicima lokalne samouprave, koji će kasnije raditi na rešavanju tog problema. Peticiju i broj građana koji je potpisao predstavićemo na javnoj debati kojoj će prisustvovati svi relavantni stručnjaci i činioci narednog utorka “, kazao je on.

Potrebno je 15% potpisa od ukupnog broja stanovništva koje se nalazi na biračkom spisku kako bi peticija bila legitimna, kazao je Borisavljević.

Među prvim potpisnicima peticije bili su radnici Opštine Gračanica, a među njima i direktor Odeljenja inspekcije, Miloš Aritonović.

„Ja lično podržavam ovakve akcije, pogotovo kada su mladi ljudi uključeni u rešavanje ekoloških problema. Nadam se da će ovo pokrenuti proces rešavanja problema reke Gračanke, koja prolazi kroz Laplje Selo, Preoce i ostala mesta. Problem je u tome što samo zagađenje reke ne potiče iz Gračanice, već iz susednih mesta, koja nisu u nadležnosti Opštine Gračanica. Mi smo se obraćali i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, gradu Prištini... Videćemo kakve će ovo rezultate da donese“, kazao je Aritonović.

Meštani, koji su se odazvali pozivu da potpišu peticiju, kažu da je ovo gorući problem.

„Ovo je jedan od najvećih i gorućih problema, pogotovo za meštane Lapljeg Sela i Preoca. Reka Gračanka ni delom koji prolazi kroz Gračanicu nije u dobrom stanju, iako je korito nekoliko puta sanirano“, rekao je Dejan Petković.

„Jako je bitno da se ovaj problem reši, to je živi otrov dole. To bi svuda u svetu bilo zaustavljeno, samo kod nas ne može, mora da se pokrene peticija“, smatra Dragan Sekulić.

„Trebalo bi rešiti to zagađenje, ali to ovi rukovodioci treba da rešavaju, šta ja znam kako to ide“, kazao je Miodrag Radomanović.

Ako prođete Lapljim Selom, autom ili pešice, osetićete nepodnošljiv smrad koji dolazi upravo iz korita zagađene reke Gračanke. Slučajnim prolaznicima ne bude prijatno, a meštanima je rešavanje ovog problema od životne važnosti. Štandu koji je ovom prilikom postavljen u Lapljem Selu, preko puta Hitne pomoći, već u prvim minutima počeo je da prilazi veliki broj meštana.

„Jako je bitno da se ovaj problem reši, zbog zdravlja svih nas, a pogotovu omladine i dece. Mnogo je teško, pogotovo uveče, preko dana ne znam da li manje puštaju tu tečnost, pa nekako može da se diše, ali uveče i tokom noći ne može da se prođe pored reke. Po kućama, ako je prozor otvoren, ne može da se sedi od smrada“, rekla je meštanka Lapljeg Sela Sunčica Stanojević.

„Mi smo ovde samo do isteka radnog vremena, ali za one koji su tu po ceo dan i celu noć je neizdrživo, svakim danom je sve gore i gore, jedino kada duva vetar se malo slabije oseća“, ukazuje Hranislav Micić.

Direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, Ljubiša Karadžić, koji i sam živi pored reke, misli da je peticija dobar primer kako „svi zajedno možemo da doprinesemo da se problem reši“.

„Korisno je što su i omladina i đački parlament srednje škole u Lapljem Selu vrlo aktivni u prikupljanju ovih potpisa, iz prostog razloga što se očekuje završetak ovog srednjoškolskog centra sledeće godine, i oni će biti pored same reke“, ističe Karadžić.

Omladinski akcioni savet Gračanice organizuje u utorak, 19. novembra u Domu kulture u Lapljem Selu otvorenu diskusiju na temu „Sačuvajmo Gračanku, sačuvajmo životnu sredinu“, sa željom da se razgovara o zagađenju životne sredine u opštini Gračanica.


Tagovi: Laplje SeloGračanicaPeticija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije