„Impuls za Novi Početak“: Projekat za osnaživanje Romkinja

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ pokrenulo je radionicu „Impuls za Novi Početak“ koja će se baviti položajem žena iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana.
Image

Uoči Međunarodnog dana Roma, „Avenija“ je predstavila svoj novi projekat koji se tiče upravo žena iz ove zajednice.

Ivana Vujović sekretarka udruženja, istakla je da je jedan od ciljeva doprinos stvaranju uslova za bolji ekonomski položaj žena iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice putem jačanja ljudskih resursa i samozapošljavanja.

„Meni je pripala čast da vam se obratim u ime udruženja žena 'Avenija' koja predstavlja projekat 'Impuls za novi početak'. Doprinos ovom projektu i ovoj inicijativi dala je opština Gračanica, ustupanjem prostorije gde će se ovaj projekat sprovoditi. Ovaj projekat može da postane primer dobre prakse“, rekla je ona.

Projekat može da bude podsticaj drugim donatorima i donosiocima odluka da obezbede više grantova za uključivanje žena iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana i lokalne ekonomske tokove.

„To takođe treba da ohrabri druge žene iz ove zajednice, da preuzmi inicijativu i da se posvete sticanju novih znanja i započnu sopstvene biznise. Ovim projektom biće organizovane obuke krojenja, šivenja, vezanja i pletenja. Ova radionica će biti na raspolaganju i dugogodišnjim članicama 'Avenije' za pružanje krojačkih usluga, kao i ženama koje će završiti obuku u sastavu ovog projekta“, dodala je Vujović.

Saša Danić, savetnik gradonačelnice Gračanice za pitanja zajednica, kazao je da ovaj projekat nastavak ranijeg programa koji se bavio Romima, Aškalijama i Egipćanima pod nazivom „Romacted 1“.

„Samo ekonomska samostalnost i egzistencija može sigurno dovesti i do celovitog blagostanja žene i njene porodice u svim oblastima. Ovim sjajnim pokretom je direktno obuhvaćeno deset žena iz romske zajednice koje će dobiti priliku da steknu potrebne veštine i znanja i dobiju nužnu materijalnu podršku. To će im obezbediti sigurnu budućnost“, istakao je on.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Prištini, Tankut Sojkan, rekao je da partnerstvo sa obe strane raste i ima velike potencijale za veliku buduću saradnju.

„Kao jako oružje ova saradnja i ovi grantovi koji potiči iz Saveta Evrope za zajednicu osnovanu na inicijativama. Ova inicijativa pomaže romskim ženama da stvaraju i ojačavaju svoje okruženje i samozapošljavanje“, kazao je on.

Opština Gračanica je pokazala veliko interesovanje za poboljšanje situacije Roma u ovoj zajednici, istakao je Sojkan.

„Kao što svi znate, romski jezik je na Kosovu priznat kao službeni jezik, ali je romski jezik po prvi put priznat službeno u Opštini Gračanica. Siguran sam da ćemo ubrzo imati velike rezultate u ovom smeru zahvaljujući Opštini Gračanica, romskoj zajednici i nevladinoj organizaciji. Želim da zahvalim svima na radu i trudu da stvore razlikost i poštovanje“, dodao je on.

Habera Aminović iz Lapljeg Sela očekuje da će se na novoj radionici žene iz romske zajednice međusobno podučavati u izradi ručnih radova.

„Ovde ćemo da radimo ručne radove. Radićemo i na mašinama pletenje, šivenje, krojenje i sve što obuhvata ručni rad. Moja oblast je ručna izrada nošnji, heklanja, prsluka i džempera“, dodala je ona.

Projekat „Impuls za novi početak“ podržan je od strane Saveta Evrope, programa Romacted u saradnji sa Opštinom Gračanica.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.