21:55, 04.08.2020Izvor: Koha

Policajci zahtevaju povećanje plata, ne isključuju nijednu akciju kojom bi iskazali nezadovoljstvoSindikat Kosovske policije zatražio je od čelnika kosovskih institucija da uzmu u obzir zahteve policijskih službenika u vezi sa povećanjem plata, istovremeno upozoravajući da ne isključuju nijednu akciju kojom bi iskazali nezadovoljstvo. 

policajci-zahtevaju-povecanje-plata-ne-iskljucuju-nijednu-akciju-kojom-bi-iskazali-nezadovoljstvo

Foto: Profimedia

Sindikat se obratio potpredsedniku vlade Besniku Tahiriju, ministru unutrašnjih poslova Agimu Veljiuu i direktoru policije Rašitu Ćaljaju, od kojih se traži da još jednom razmotre zahteve policije, za koje je, kako ističu, obećano da će biti realizovani, a da to još uvek nije učinjeno, prenosi Koha

U zahtevu se traži povećanje plata zaposlenima u Kosovskoj policiji (sve kategorije), obezbeđivanje toplog obroka, isplata noćne smene na dostojanstven način, kao i to da budu uključeni u hitni paket mera vlade za isti period koji je predviđen za zdravstvene radnike.

„Sindikat Kosovske policije od početka je posvećen dobrobiti članova KP, a time želi da se poveća blagostanje i dostojanstvo policije. Iako je u nekoliko navrata bilo malo razumevanja, nismo se ni u jednom trenutku zaustavili. Prethodne vlade su učinile nešto, ali ne mnogo u osnovi, kao što su: zdravstveno osiguranje, neostvarivanje kolektivnog ugovora koji uključuje brojne pogodnosti za Kosovsku policiju, prevremeno penzionisanje itd." - kaže se u pismu Sindikata. 

Ovaj Sindikat je podsetio i na opasnosti sa kojima se policajci suočavaju, ukazujući da je usled produženog radnog vremena, zbog pandemije virusa korona, povećan rizik po njihovo zdravlje.

"Već ste upoznati sa situacijom kroz koju Kosovo prolazi od marta ove godine. Od pojave pandemije, Kosovska policija do sada nije zastala ni za minut, i to sa rasporedom od dvanaest (12) sati, uz stalni rizik po njihovo zdravlje. Paket u iznosu od 300 evra koji dobijaju zdravstveni radnici, ne odnosi se na pripadnike Kosovske policije. Tražili smo plaćanje putovanja, tražili smo i plaćanje obroka… i pored obećanja da će ih ipak platiti, bez ičega smo konkretnog", navodi se u zahtevu Sindikata. 

Sindikat Kosovske policije traži da se zahtevi preispitaju, jer, kako se ističe, nezadovoljstvo kod policajaca je veliko, te upozoravaju da se u budućnosti neće isključiti nijedna akcija kojom bi se iskazalo njihovo nezadovoljstvo.


Tagovi: ProtestVlada KosovaKorona virusKosovska policija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije