Dok se Vučić obraćao, oni protestovali: Roditelji ubijenih u Pandi traže sastanak

Roditelji mladića ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, protestovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ...
Image

Da će sresti sa roditeljima mladića koji su na KiM ubijeni u kafiću „Panda“ 1998. godine, predsednik Srbije obećao je poslednji put 28. februara ove godine.

Ispred Predsedništva Srbije su se okupila trojica očeva. Jedan od njih, Lazar Obradović, kaže da su se na ovaj korak odlučili kako bi bili vidljivi.

„I dalje tražimo ono što tražimo već sedam osam godina. Bićemo uporni. Tražimo da nam se kaže istina i ništa više“, rekao je Obradović, prenosi Nova.rs.

Dodao je da su svi oni do 2013. godine živeli u ubeđenju da su zločin nad srpskim mladićima počinili albanski teroristi, ali je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić u javnost izašao sa drugim informacijama.

„Međutim, tada je Vučić izašao sa tezom da su to uradili Albanci, da on zna šta se dogodilo, ali da nema dovoljno dokaza“, kaže Obradovć.

Roditelji šestoro mladića koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u pećkom kafiću „Panda“, uputili su ranije otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U pismu mole Vučića da ih primi na razgovor i da im saopšti sva saznanja o tome ko je naredio, organizovao i ubio decu u Peći.

U pismu dostavljenom agenciji Beta, roditelji navode da su od 2017. godine desetak puta uzaludno tražili prijem kod predsednika Srbije, i da je on njima i javnosti 11. januara obećao da će ih primiti na razgovor do kraja tog meseca.

„Iako smo, od 2017. godine, desetak puta uzaludno tražili prijem kod vas, ovoga puta smo poverovali da ćete to, konačno, učiniti i saopštiti nam sva saznanja i dokaze do kojih ste došli ili do kojih su došle institucije, koje se, verujemo, ozbiljno bave ovim zločinom. Međutim, do današnjeg dana nikakav odgovor nismo dobili“, navodi se u pismu roditelja.

U pismu su podsetili da teče 25. godina od kada su u kafiću „Panda“ „neki zlikovci na monstruozan način“ ubili šest nevinih srpskih mladića, njihove sinove – Svetislava Ristića (18), Vukotu Gvozdenovića (16), Zorana Stanojevića (18), Dragana Trifovića (18), Ivana Radevića (24) i Ivana Obradovića (15).

Oni su Vučiću u pismu poručili da od njega traže i mole ga da ih primi i da im, konačno, saopšti, kako su naveli, tu „istinu od koje će javnost biti zgrožena, a organi neće biti ponosni kako su sproveli istragu“, kako je to izjavio 28. decembra 2013. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.