12:36, 13.02.2020Izvor: Gazeta Express, KoSSev

Pompeo pisao Kurtiju: Ukloniti takse Kosova za Srbiju zbog povratka u dijalogAmerički državni sekretar, Majk Pompeo, pisao je kosovskom premijeru nedelju dana nakon što je preuzeo funkciju. Aljbina Kurtija pozvao je da ukine takse Srbiji i da iskoristi zamah stvoren za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

pompeo-pisao-kurtiju-ukloniti-takse-kosova-za-srbiju-zbog-povratka-u-dijalog

Foto: CdM

U pismu koje je objavila Gazeta Express, sekretar Pompeo kaže da je sada vreme za dogovor sa Srbijom i da, prema Pompeu, Kosovo otvara vrata za punu međunarodnu integraciju.

„Čestitam građanima Kosova na uspešnim i demokratskim izborima. Pozdravljamo formiranje Vlade Kosova i radujemo se zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva ekonomskog rasta, vladavine zakona i normalizacije odnosa sa Srbijom“, navodi se u pismu američkog državnog sekretara.

„Pozdravljamo vašu opredeljenost za borbu protiv korupcije, jer vi pokušavate da podržite aspiracije građana Kosova, uključujući njihovu želju za većom transparentnošću i ekonomskim mogućnostima. Sada je vreme da se shvati da je sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Srbijom, fokusirana na uzajamno priznavanje, od suštinske važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova. Sjedinjene Države će vam dati podršku ovom procesu“, napisao je Pompeo.

On piše da SAD očekuju da će Kurti ukinuti carinu na srpske proizvode i da će mu to biti prioritet.

„Kraj takse za srpske i bosanske proizvode pomogao bi da se strane ostave za pregovaračkim stolom. Nadamo se i očekujemo da će vam to biti prioritet i da ćete iskoristiti zamah stvoren pismima koji imaju za cilj uspostavljanje vazdušne i železničke veze između Prištine i Beograda.“

„Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa vašom novom vladom kako bismo osigurali napredak multietničkog i demokratskog Kosova.“


Tagovi: SADDijalogAljbin KurtiMajk Pompeo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije