Todosijević osuđen na godinu dana zatvora

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Image

Odluka suda će se primeniti nakon pravosnažnosti presude u zakonskom roku. Todosijević se obavezuje da plati paušal od 100 evra i 50 evra na ime žrtava kriminala u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude.

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim Ivana Todosijevića, navodeći da je u vremenskom razdoblju dok je bio na položaju u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa.

Sudsko veće ocenjuje da je u skladu člana 360 Krivičnog zakona Kosova, Todosijević izvršio krivično delo i da je njegov postupak imao uticaja na podstrekivanje mržnje.

Advokat Todosijevića, Nebojša Vlajić kazao je da nije zadovoljan presudom.

„Osnovni sud u Prištini čini istu grešku koju je činio i prvi put samo što je prvi put izrekao kaznu od dve godine zatvora, a sada godinu dana. Potpuno sam siguran da ovaj sud luta u pravu i luta kroz zakone. Kako je moguće za jedan isti događaj gde se nije promenilo ništa za dve godine da se izreknu dve kazne koje se ovoliko razlikuju, od kojih je ova druga duplo manja od prve. Time se može zaključiti da ovde kriterijuma pravog nema“, kazao je on.

Na pitanje zašto Ivan Todosijević nije prisustvovao današnjem izricanju presude, Vlajić je rekao:

„Nije došao zbog toga što njegovo prisustvo ovde nije obavezno. Prošli put nije bio javni tužilac pa niko nije pitao zašto nije došao javni tužilac“, naveo je advokat.

Vlajić je najavio i da će uložiti žalbu na izrečenu presudu.

„Rok za žalbu je 15 dana od trenutka kada dobijemo pismeni otpravak presude, znači da rok još uvek nije počeo da teče. Čim presudu dobijemo mi ćemo žalbu izjaviti i potpuno sam siguran da i Apelacioni sud Kosova ima drugačije mišljenje o ovom slučaju, a Vrhovni sud je ukidajući ove presude i pokazao da je to tako. Prema tome, ja očekujem da će se i ovo završiti kao i prošli put što se završilo, da će ova presuda biti anulirana“, zaključio je Vlajić.

Podsetimo, Todosijević je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Srpski funkcioner sa severa Kosova je prvostepeno osuđen 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog ove izjave.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.