12:16, 01.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Ponovo prekid vodosnabdevanja na severu Kosova zbog dugaVodosnabdevanje severnog dela Mitrovice i Zvečana od jutros od 9.30 ponovo je prekinuto zbog neizmirenih dugovanja, potvrdio je Kontakt Plus radiju tehnički direktor regionalnog vodovoda u Južnoj Mitrovici, Kadri Istrefi.

ponovo-prekid-vodosnabdevanja-na-severu-kosova-zbog-duga

Radio Kontakt Plus

Istrefi je istakao da su na ponovno isključenje vode bili primorani zbog visine dugovanja koja još uvek nisu izmirena, te nemaju novca niti da plaćaju radnike, niti za druge troškove.

Prema njegovim rečima, ukupan dug za sever Kosova za utrošenu vodu iznosi nešto više od 15 miliona evra, iako im je obećano od strane ministra administracije lokalne samouprave Gorana Rakića i iz kosovske Vlade da će dug biti plaćen, to nije urađeno.

Još jednu opomenu uputili su juče i ministru Rakiću, gradonačelniku Zvečana Vučini Jankoviću, kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju i ministru ekonomije i zaštite životne sredine Bljerimu Kućiju, ali do sada nisu dobili nikakve povratne informacije od njih.

On je napomenuo da oko 50 odsto korisnika u južnom delu Mitrovice plaća račune za vodu, a sistematski isključuju neredovne platiše sa visinom dugovanja od preko 1.500 evra. 

“Naravno da nemaju svi novca da plate sve račune odjednom, ali mogu to uraditi i na rate. Sada već sve ide polako. Ali mora i sever da počne da plaća”, rekao je Istrefi.

Objasnio je da se računi na sever šalju svakog meseca, te da je, za početak, dovoljno da se plati jedan račun.

“Neka plati sever svakog meseca neki račun, kako ne bismo isključivali vodu. Mi ne isključujemo vodu, ali sada moramo. I potrošači na jugu postavljaju pitanje zbog čega sever ima vodu, iako ne plaća, dok oni svoje obaveze moraju da izmiruju. Više ne znamo šta da radimo, neko mora da plati račune”, kazao je Istrefi. 

Dugovanje za vodu za sever Kosova datira od 2004. godine. Troškove vodosnabdevanja u periodu od 1999. do 2004. godine plaćao je UNMIK, rekao je Istrefi. 


Tagovi: VodaVodovodMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije