14:17, 08.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Popović: Manjak razumevanja prema deci sa poteškoćama u razvoju i njihovim potrebamaDeci sa smetnjama u razvoju u ovom gradu manjka razumevanja prema njima i njihovim potrebama. Ta deca treba da budu uključena u društvo i budu ravnopravni deo njega. Treba da shvatimo da su oni isti kao ostala deca, ali da im je potrebna naša pomoć, kazala je za Radio Kontakt Plus direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", Marta Popović.

popovic-porodica-koja-ima-dete-sa-posebnim-potrebama-je-porodica-sa-posebnim-potrebama

Radio Kontakt Plus

Povodom Dečje nedelje koja se obeležava tokom ove sedmice i posvećena je odnosima prema deci sa smetnjama u razvoju, direktorka škole u Kosovskoj Mitrovici kaže da ovom društvu manjka svesti šta je toj deci potrebno.

„Nije potrebno doći samo jedan dan u godini i posetiti ih, već treba razmišljati kako tu decu spremiti za život i uključiti u društvo da bi oni bili što samostalniji. Nadam se da ćemo češće pričati o njima, jer mi kao društvo treba da imamo svest, ljudskost i saosećajnost sa tom decom i njihovim roditeljima. Porodica koja ima dete sa posebnim potrebama je porodica sa posebnim potrebama“, poručila je Popović.

Usled aktuelne pandemije korona virusa, povodom obeležavanja Dečje nedelje nije organizovana tradicionalna grupna manifestacija kojoj bi inače prisustvovali roditelji, prijatelji, mediji itd.

„Celu nedelju smo posvetili tome da se deca bave radovima u okviru nagradnog likovnog i literarnog konkursa. Za sutra smo organizovali malu akciju sađenja cveća, kako bismo deci pokazali da kada negujete cveće, poklanjate mu pažnju i ljubav - ono će vam to vratiti tako što će procvetati i ulepšati vam dvorište“, kazala je Popović.

ŠOSO "Kosovski božur" je kao i ostale škole u sistemu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije počela sa radom 21. septembra.

„Ispoštovali smo sve mere koje su propisane u cilju zaštite od širenja korona virusa. Nakon ankete koja je sprovedena među roditeljima učenika koji pohađaju ovu školu i odluke pedagoškog kolegijuma, deca su krenula sa klasičnim pohađanjem nastave. Postoji raspored za korišćenje kuhinje i zajedničkih prostorija, a smanjili smo na minimum ulazak trećih lica u našu ustanovu, baš zbog mera zaštite od širenja virusa“, dodala je Popović.

Trenutno 47 učenika pohađa nastavu u školi, a 1% učenika nastavu prati na daljinu (online).

„Online nastava predstavlja otežavajuću okolnost, obzirom na to da deca koja pohađaju ovu školu su vrlo često iz siromašnih sredina, pa nemaju pristup internetu ili laptopu. Takođe, problem je u tome što svako dete u školi ima individualni obrazovni plan, pa ne postoji npr. mogućnost da se napravi zajednička platforma za peti ili sedmi razred“, objašnjava Popović.

Ove godine u ovoj školi je otvoreno i posebno odeljenje za slabovidu i slepu decu.

„Radimo na tome da nabavimo svu potrebnu opremu i za to odeljenje“, dodala je Popović.Tagovi: ObrazovanjeDecaKosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije