12:27, 08.11.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Poruka za Mitrovdan: Slušajte glas Crkve (FOTO)Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležena gradska slava Mitrovdan.

poruka-za-mitrovdan-slusajte-glas-crkve

Foto: Radio Kontakt plus

Liturgiju, u hramu Svetog Dimitrija, služio je iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske, uz pratnju crkvenog hora „Branislav Nušić“.

Arhimandrit Ilarion je u besedi poručio da danas posebno treba da se molimo Svetom Dimitriju, zato što upravo ovaj svetac čuva naš grad. Ne samo od najezde nekog ko juriša za oružjem, nego od najezde besmisla, razjedinjenja, posunovraćenja svake vrste... Zato što je pre svega borba koju hrišćani vode - duhovna borba. 

„Treba da se čuvamo od neukusa, rugla, kriminala, od zla, od nasilja... Treba da prinosimo Bogu dobre dane, ne treba da se hvalimo onim, čega se pošteni čovek stidi“, kaže Ilarion, dodajući da nastojimo da vodimo borbu da se Zavet očuva, da budemo dostojni naslednici svojih predaka, vernih svetitelja i mučenika, koji su postradali mnogo da bi svoju veru očuvali.

„Ko se mača lati, od mača će i stradati i zato sve svoje darove da usmerite na dobro“, takođe poručuje.

U svojoj besedi upozorava da ko je srčan, neka bude srčan ali tamo gde treba i kad treba i kako treba. Pre svega da sledujemo jedinome i istinitome Bogu.

Pozvao se i na zvanični stav SPC.

„Slušajte svoje starešine. Pratite posebno one starešine koji se sabiraju na Sveti arhijerejski Sabor, tamo je i naš vladika Teodosije, koji se bori i izgara za ono što je čestito, pravično i što je istinito. Od naše Crkve, nemamo značajnije institucije. Slušajte glas Crkve. Proveravajte svoju savest i svoje postupke time što govori Sveta Saborna i Apostolska crkva.“

"A mi da se molimo Svetom Dimitriju da nas čuva od svih napada i vidljivih i nevidljivih - i od onih koji spolja napadaju. Da shvatimo koliko smo glupi nekad, da shvatimo kolike promašaje pravimo i da shvatimo da je milost Božja veća od naših promašaja, i da je Bog moćan da sve ono loše što mi činimo okrene na dobro", zaključuje na kraju besede arhimandrit Ilarion.

Arhijerejski namesnik kosovsko - mitrovički protojerej stavrofor Milija Arsović, pročitao je saopštenje sa vanrednog jesenjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji.

Saopštenje možete pročitati na sledećem linku:

https://www.radiokontaktplus.org/vesti/spc-ni-po-koju-cenu-ne-sme-da-se-dovede-u-pitanje-pun-suverenitet-srbije-na-kim/16128

Nakon liturgije mitrovičkim ulicama je prošla litija, a zatim je na glavnom gradskom Trgu, obavljeno rezanje slavskog kolača i lomljenje slavske pogače u kojoj se nalazio zlatnik sa likom Sv. Dimitrija, darom Republike Srpske. 

Ove godine, naša sugrađanka, Anastasija Spasojević je bila ta koja je pronašla zlatnik.

 

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić čestitao je sugrađanima gradsku slavu, pozivajući na jedinstvo, slogu i međusobno uvažavanje.

“Samo zajedničkim snagama se možemo izboriti u periodu koji je pred nama jako turbulentan. Na nama je da radimo više na svim poljima i da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima, da slavimo, obeležavamo i da trajemo.”

Proslavi gradske slave, pored lokalnih zvaničnika, prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev i predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske, Milorad Arlov.

Obeležavanje gradske slave završeno je u porti hrama Svetog Dimitrija, gde je postavljena slavska trpeza.

Ovo je inače devetnaesta godina zaredom, kako Kosovska Mitrovica proslavlja Mitrovdan kao gradsku slavu.

 

 

 

 


Tagovi: MitrovicaSlava

Povezane vesti