12:19, 06.02.2019Izvor: Beta

Potpisan Protokol o pristupanju Makedonije NATO-uProtokol o pristupanju Makedonije NATO-u, potpisan je u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.

potpisan-protokol-o-pristupanju-makedonije-nato-u

Foto: NLO Skopje

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica, u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Na ceremoniji u sedištu NATO-a, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica, koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO-u, da bi se ubrzala integracija te zemlje u alijansu.

Po potipisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO-a bez prava glasa, a pununopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifikuju protokol. Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar.

Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Uobičajeno je da proces pristupanja u NATO traje oko 18 meseci, ali, prema najavama iz sedišta alijanse koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ocenio je povodom potpisivanja pristupnog protokola sa Makedonijom da je "danas istorijski dan".

"Svi NATO saveznici potpisali su Pristupni protokol sa Makedonijom, koji će doneti više sigurnosti i prosperiteta čitavom regionu", napisao je Stoltenberg na Twitter-u po okončanju ceremonije u Briselu.

"Radujem se danu, kada će se 30 zastava vijoriti ispred sedišta NATO", naveo je.


Tagovi: NATOMakedonijaRegion i Svet

Povezane vesti