16:27, 29.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Potpisan Sporazum o sveobuhvatnoj saradnji između SANU i PUZajedničkom sednicom članova Saveta i Senata, potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj poslovno-tehničkoj saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i dodelom “Zlatne plakete Univerziteta”, kao i priznanja zaslužnim pojedincima, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nastavio je sa obeležavanjem 50. godišnjice rada i trajanja. 

potpisan-sporazum-o-sveobuhvatnoj-saradnji-izmedu-sanu-i-pu

Radio Kontakt Plus

Sporazum o naučnoj saradnji i saradnji u oblasti projekata između dve institucije, potpisali su rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Zdravko Vitošević i akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU.

“Današnji dan je izuzetno značajan za naš Univerzitet, jer ovim sporazumom se izdvajamo kao institucija koja ima privilegiju da koristi i primenjuje iskustva i rezultate SANU. Posvetićemo posebnu pažnju i maksimalno ćemo se angažovati na saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, sa njenim naučnim institutima, odeljenjima i odborima”, istakao je tom prilikom rektor Vitošević.

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, ocenio je da je 50 godina postojanja Univerziteta u Prištini, ozbiljan period koji nisu dostigle neke akademije u ovom regionu.

“Jedina tema koju mi imamo je pokrivanje i na neki način prosperitet kulturnog, umetničkog i naučnog prostora koji pripada ovom narodu, a taj prostor, bez ovog Univerziteta je daleko od toga da bude potpun. SANU je koliko moja, toliko je i vaša, jer ako to nije tako, onda ona nema smisla”, kaže akademik Kostić.

Prvobitni sporazum potpisan je 2010. godine, a ovim se ove dve naučno-kulturne institucije obavezuju na nastavak kvalitetne saradnje, u svim oblastima nauke i umetnosti.

“Mi danas ne obnavljamo vereničke zaruke, već je to nekakav papir sa nekakvim namerama, ali smo mi dužni da ga napunimo sadržajem i ja se nadam da ćemo već u narednim mesecima te sadržaje uspeti da realizujemo”, ističe akademik Kostić.

On ukazuje da je budućnost Srbije u akademskoj kompetentosti, obrazovanju, kao i u razumevanju znakova vremena.

„Vaš Univerzitet je municija koju nećemo trošiti na ratove, već na budućnost“, poručio je.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine je upisao 51. generaciju studenata svih 10 fakulteta, a prema rečima rektora Zdravka Vitoševića, ovo će biti jedna od uspešnijih upisnih godina na osnovnim akademskim studijama.

“Na osnovnim akademskim studijama upisali smo preko 1.170 studenata. Očekujući upis na diplomske i doktorske akademske studije, to bi trebalo da bude negde oko 1.400 mladih ljudi koji će ove godine biti na našem Univerzitetu”, istakao je prof. dr Vitošević.

Podsećajući da je u proteklih pet decenija, Univerzitet u Prištini imao velike uspone i krize, on je danas, prema rečima rektora Vitoševića, sa svojih 10 fakulteta i sa devet i po hiljada studenata, priznat kao ugledna visokoobrazovna ustanova kako u Republici Srbiji, tako i van njenih granica. 

U narednim godinama, prema oceni rektora Vitoševića, Univerzitet je pred velikim izazovima, gde predstoji obezbeđivanje neophodnih prostornih i tehničkih uslova za rad, u čemu je, prema njegovim rečima, potrebna pomoć Republike Srbije, kao i svih organa lokalne samouprave na ovom prostoru. 

“Naročito imamo u vidu potrebu da se što pre izgradi već projektovana zgrada Univerziteta, čime će se rešiti pitanje prostora i drugih infrastrukturnih problema za Pravni, Ekonomski, Prirodno-matematički i Fakultet umetnosti, kao i prostora za univerzitetsku biblioteku, laboratoriju Univerziteta i Rektorat”, precizirao je prof. dr Vitošević. 

Istovremeno, dodaje on,  potrebno je kontinuirano ulagati velike napore na osavremenjivanju nastave i njenom izvođenju u novim uslovima, reakreditaciji postojećih studijskih programa i akreditaciji novih programa, posebno multidisciplinarnih i interdisciplinarnih studija.

“U tom cilju, potrebno je da jačamo i objedinimo naše kadrovske, materijalno-tehničke i druge potencijale. Naročitu pažnju treba posvetiti podmlađivanju našeg nastavnog i naučno-istraživačkog kadra”, poručio je rektor Vitošević.

Na današnjoj svečanosti, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, rektor Vitošević je uručio „Zlatnu plaketu Univerziteta“, koja se dodeljuje izuzetno retko istaknutim pojedincima i institucijama, a dali su poseban doprinos očuvanju i afirmaciji Univerziteta u Prištini.

Tradicionalno priznanje "Vidovdanska povelja“, koja se svake godine uručuje pojedincima i institucijama koji su zaslužni za nesmetan rad, poboljšanje uslova i usavršavanje Univerziteta, ove godine pripala je prof. dr Blagoju Nedeljkoviću, prof. dr Tomislavu Trifiću i prof. dr Vladimiru Raičeviću.

U ime nagrađenih, Univerzitetu je zahvalio prof. dr Blagoje Nedeljković, profesor na FTN i nekadašnji rektor Univerziteta.

"Naš Univerzitet je bio i ostao oslonac našeg naroda i naše države na ovim prostorima, hram kulture, nauke, istorije i tradicije, prostor i platforma sa koje su se branili politički, pravni i državni interesi. Stoga je ova današnja povelja za nas nagrađene od izuzetnog značaja, samim tim što smo i mi utkali svoje znanje i umeće u razvoj ovog našeg Univerziteta“, rekao je prof. dr Nedeljković.

Na današnjoj svečanosti okupljenima se obratio i predsednik Saveta prof. dr Miloš Hadži Vidaković, koji je istakao da Univerzitet mora opstati, jer je to preduslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

"Samo se obrazovanjem možemo braniti od predrasuda i nedoumica, pritom nikada ne smemo zaboraviti da nije obrazovan samo onaj koji ima titule i diplome, već pre svega onaj koji pored toga ima i obraz“, rekao je Hadži Vidaković.

Rektor Vitošević je najavio da će obeležavanje jubileja Univerziteta biti završeno 1. oktobra, kada i počinje nova akademska godina, a svečanosti će prisustvovati ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević.

Zbog trenutne situacije izazvane korona virusom, Univerzitet nije organizovao veliku proslavu, već je jubilej obeležen skromno, uz poštovanje mera zaštite u skladu sa preporukama.Tagovi: UniverzitetObrazovanjeMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije