10:19, 14.02.2020Izvor: RTS / RSE / Radio Kontakt Plus

Potpisano Pismo o namerama o obnovi železničke linije Beograd-PrištinaU Minhenu su potpisani Pismo o namerama za obnovu železničkog saobraćaja, kao i izjava o nameri za završetak izgradnje auto-puta od Beograda do Prištine. Potpisivanju dokumenata prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel i kosovski predsednik Hašim Tači.

potpisano-pismo-o-namerama-o-obnovi-zeleznicke-linije-beograd-pristna

Foto: twitter.com/usbotschaft

U ime Beograda, Pismo je potpisao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Dokument je potpisan u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

Pismo o namerama za obnovu aviosaobraćaja između Beograda i Prištine potpisano je 20. januara u Berlinu, sa kompanijom "Lufthanza". 

Reakcije na potpisivanje pisma o namerama

Potpisivanje Pisma o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i izjave o nameri za završetak izgradnje auto-puta od Beograda do Prištine, pozdravili su Ričard Grenel, Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Američka ambasada u Berlinu.

Nakon potpisivanja sporazuma o železničkoj liniji između Kosova i Srbije, američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je istakao da fokus treba da bude usmeren na ekonomski razvoj. 

"Pokušavam da se što je više moguće fokusiram na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mesta, i moram da kažem da su oba predsednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspeli da stignemo do ove tačke“, istakao je Grenel.

"Kada ljudima date posao i kad ljudima date nadu u budućnost, to zaista menja računicu. To smo želeli da učinimo, da unesemo malo energije, uzbuđenja u ovaj dijalog sa aspekta ne sagledavanja političkih pitanja, već kako stvorite ekonomsku zonu koja će biti od koristi ljudima", rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se predsedniku SAD Donaldu Trampu i specijalnom izaslaniku Grenelu što su "pokazali veliki interes za region Zapadnog Balkana“.

Vučić ističe da pregovori sa Prištinom "nisu bili laki“, kao i da su potpisani sporazumi "od velikog značaja zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi“, napisao je Vučić nakon sastanka na svom Instagram nalogu.

Vučić je rekao da je "srećan što vidi progres“, kao i da će nada da će inicijativa američke administracije "obezbediti bolju budućnost, stabilizaciju regiona i osigurati mir“.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je sporazum o železničkoj liniji između Kosova i Srbije još jedan korak u dostignućima Kosova za ekonomski razvoj.

Tači je izrazio zahvalnost Trampovoj administraciji i njihove napore na postizanju konačnog sporazuma između dve države Zapadnog Balkana.

"Ovo je još jedna prekretnica u napretku nakon sporazuma o aviokompaniji Priština-Beograd. Današnji dogovor o železnicama i autoputevima najbolja je poruka da će region imati mir, ekonomski razvoj, napredak, radna mesta, znači ono što treba našem narodu na Kosovu i zapadnom Balkanu. To je put koji moramo slediti ubuduće i i ne smemo biti taoci gorke prošlosti naših zemalja i naroda", rekao je Tači.

Amasada SAD u Berlinu je potpisivanje Pisma o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine nazvala istorijskim.

"Ambasador Ričard Grenel, otvorio je Minhensku bezbednosnu konferenciju, potpisivanjem istorijskog sporazuma o železnici i autoputevima između Srbije i Kosova", saopštila je Ambasada SAD u Nemačkoj na svom zvaničnom tviter nalogu.

Kako se navodi, "ovaj sporazum dolazi nakon što je prošlog meseca potpisan najnoviji sporazum za povratak direktnih letova Beograda i Prištine", naveli su iz ambasade SAD u Berlinu.

Potpisivanje ovog sporazuma pozdravili su i predstavnici Srpske liste, istakavši da će benefite prvenstveno osetiti žitelji Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova oko Gračanice, ali i da će se stvoriti uslovi za brži transport roba i usluga, te otvaranje novih radnih mesta i lakše privređivanje.

Lista je izrazila i očekivanje da će nova Vlada u Prištini što pre ukinuti takse, kako bi se spustile tenzije, a ovi dogovori, kako su naveli, "dobili puni smisao".


Tagovi: SrbijaKosovoNemačkaŽeleznički saobraćaj

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije