14:37, 25.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

"Moguće povećanje stope porodičnog nasilja u uslovima pandemije, izolacije i ograničenog kretanja"U uslovima pandemije korona virusa, propisanih mera izolacije i ograničenog kretanja, moguće je povećanje stope nasilja u porodici, naročito nad ženama i decom, upozorava predsedavajuća SO Zvečan, Biljana Jaredić.

povecanje-stope-porodicnog-nasilja-moguce-je-u-uslovima-pandemije-izolacije-i-ogranicenog-kretanja

Radio Kontakt Plus

Jaredić apeluje na nadležne institucije, organizacije civilnog društva koje primarno deluju u oblasti borbe protiv porodičnog nasilja i međunarodne organizacije, da se stave u službu građana.

„Nasilje u porodici je čin, kojim član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog ili drugih članova porodice. Svako ima pravo na zaštitu od nasilja u porodici, u skladu sa zakonom,“ - objašnjava Jaredić.

Pandemija korona virusa uzrokovala je probleme koji menjanju dinamiku, način i stil života, dnevne rutine itd. Ovakve promene mogu izazvati nasilje u porodici, ukazuje.

„Deci koja su trpela ili i dalje trpe nasilje u porodici, škole na jedan način predstavljaju beg od realnosti, a pošto su sada obrazovne institucije zatvorene, povećana je mogućnost jačanja konflikta i agresije prema njima.“

Jaredić apeluje i na organizacije civilnog društva, da uzmu veće učešće u organizaciji podrške institucijama i moli za veću koordinaciju između svih zainteresovanih strana, a sve u cilju da stanje u kojem se nalazimo ne dovede do povećanja stope nasilja u porodici.

„Upozoravam sve one koji deluju u oblasti borbe protiv porodičnog nasilja, da je neophodno učiniti dostupnim deci i roditeljima sve informacije o servisima pomoći i podrške, naročito na digitalnim platformama, uključujući društvene mreže i ostale platforme poput Viber-a, WhatsApp-a, imajući u vidu da sve institucije sistema rade prilagođeno u skladu sa situacijom na terenu i zbog toga se i usluge moraju prilagoditi i njima,“ - dodaje se u saopštenju.

Jaredić je mišljenja i da je ovo teška i delikatna situacija, u kojoj su se našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene, kao i žene starije od 65 godina.


Tagovi: Zvečan

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije