11:10, 12.10.2019Izvor: Koha, KoSSev, Beta

Pred Kosovom „spektakularan neuspeh“ u INTERPOL-u



Zvanična Priština je dobila međunarodnu poruku da ove godine neće uspeti da se pridruži Međunarodnoj policijskoj organizaciji (INTERPOL), ali zbog insistiranja vršioca dužnosti premijera Ramuša Haradinaja do sada nije povukla prijavu podnetu u januaru.

pred-kosovom-spektakularan-neuspeh-u-interpol-u

Foto: Blic

Jedan od Haradinajevih zamenika rekao je za list Koha da će tvrdoglavost premijera koštati Kosovo „spektakularnog neuspeha“.

INTERPOL je prihvatio da zahtev Kosova bude uvršten na dnevni red Generalne skupštine koja se sledeće nedelje održava u Čileu, piše Koha Ditore. Angola će biti država koja je zadužena da se bavi zahtevom koji je podnela Priština. Kosovo nisu priznale nijedna od ove dve zemlje.

Ali to je samo jedna od prepreka koje Kosovo ima na putu ka članstvu.

Jedan od pet potpredsednika vlade, koji je za Koha Ditore govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je zbog političkog konteksta u kojem se zemlja nalazi gotovo nemoguće ostvariti bilo kakav uspeh u bilo kojem procesu članstva.

(Čitav članak možete pročitati u današnjem štampanom izdanju Koha Ditore)

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, najavljuje tešku borbu za sprečavanje članstva Kosova u INTERPOL-u i navodi da su najave iz Prištine o sigurnom neuspehu, zapravo nova taktika Prištine.

Bez obzira na signale iz Prištine, Srbija se tvrdi Stefanović, nije ponašala ništa drugačije u odnosu na prethodnu godinu.

Čile neće podržati Kosovo u INTERPOL-u

Čile ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ne podržava želju Prištine da postane član INTERPOL-a, i te pozicije se neće promeniti, poručio je u Beogradu predsednik parlamenta Čilea, Ivan Flores Garsija.

Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, sastala se danas sa predsednikom Parlamenta Čilea, Ivanom Flores Garsijom i zahvalila njegovoj zemlji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poštovanju međunarodnog prava, povelja UN i Rezolucije SB UN 1244, navedeno je u saopštenju.

Gojković je posebno zahvalila na podršci Čilea Srbiji u međunarodnim organizacijama prilikom pokušaja Kosova da postane član međunarodnih organizacija, i izrazila očekivanje da će Čile nastaviti da podržava stavove Srbije i tokom Generalne skupštine INTERPOL-a, koja se održava u Čileu, piše u saopštenju.

Gojković je ukazala da bi se članstvom Kosova u INTERPOL-u kršilo međunarodno pravo, a to bi bilo suprotno i pravilima i ciljevima samog INTERPOL-a.

Garsija će učestvovati na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu, od 13. do 17. oktobra.


Tagovi: KosovoInterpol

Povezane vesti




Najčitanije



Najnovije