09:09, 11.08.2019Izvor: Beta

Predsedničku palatu zauzeli separatisti, Jemen tone u haosJemen, već opustošen tokom pet godina građanskog rata, potonuo je još dublje u haos u subotu jer su separatistički borci zauzeli predsedničku palatu u Adenu posle višednevnih sukoba u tom najvećem gradu na jugu te zemlje.

predsednicku-palatu-zauzeli-separatisti-jemen-tone-u-haos

Foto: Beta

Od srede traje sukob separatističkih boraca i vladinih vojnika kojima su od 2015. svi saveznici saudijska vlast u Rijadu i vlada Emirata iz Abu Dabija, a borili se protiv pobunjenika, Hutija koji imaju podršku Irana.

"Bez borbe smo preuzeli palatu od snaga predsedničke garde", rekao je za AFP portparol separatističkih vojnih snaga "Sigurnosni kordon" koje su formirali Ujedinjeni Arapski Emirati. 

To je bilo simbolično zauzimanje. Predsednik Abd Rabo Mansur Hadi i njegov premijer su u Saudijskoj Arabiji, ali subotnji događaj je prekretnica, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Jemena optužilo UAE da su "odgovorni za državni udar" separatista u Adenu. 

"Zahtevamo od UAE da odmah obustave svoju materijalnu i vojnu podršku grupama koje su se pobunile protiv države", navodi se u tvitu Ministarstva.

Po vojnim i bezbednosnim izvorima, separatistički borci su prethodno u subotu zauzeli tri kasarne vladinih snaga u Adenu, gde je lojalistička vlast imala sedište od kada je istorijski glavni grad zemlje, Sana, na severu, u rukama ustanika Houtija.

"Danas smo postigli veliku pobedu u glavnom gradu Adenu i 10 bataljona (lojalističke vojske) je potučeno", rekao je Mohtar al-Nubi, vođa Petog separatističkog bataljona, okružen pripadnicima oružanih snaga koji su proslavljali zauzimanje palate. 

Lojalističke snage nisu izvestile ni o kakvim gubicima. 

U borbama u Adenu separatističkih elemenata i vladinih trupa je poginulo 18 boraca i civila, kažu lekari i izvori službi bezbednosti.

Pre no što je pala predsednička palata, ministar spoljnih poslova Emirata, Abdulah bin Zajed, rekao je da "ulaže sve napore da smiri situaciju" i pozvao specijalnog izaslanika UN za Jemen, Martina Grifitsa da to učini, prenela je službena novinska agenciju UAE, VAM.

Sukobi u Adenu još više komplikuju ionako nerazmrsivu situaciju u toj zemlji u kojoj su desetine hiljada ljudi, uključujući i mnoge civile, poginule tokom građanskog rata, navode humanitarne organizacije.

Oko 3,3 miliona ljudi je raseljeno, a za 24,1 milion što je više od dve trećine stanovništva, potrebna je pomoć, kažu UN.

Južni Jemen je bio nezavisna država do 1990. Na jugu je jako ogorčenje protiv Jemenaca sa severa, optuženih za nasilno ujedinjavanje zemlje.

Tom neprijateljstvu sever-jug pridodat je sukob unutar heterogene koalicije koja je prvobitno formirana radi odbrane vlade.

Jemen se sada suočava s opasnošću "građanskog rata u građanskom ratu" koji već pustoši zemlju, navodi se u izveštaju Međunarodne krizne grupe (ICG).


Tagovi: Region i svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije