Postignut dogovor o ličnim dokumentima; Zvaničnici pozdravljaju, na društvenim mrežama negodovanje

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borel, saopštio je danas da su Beograd i Priština, u okviru dijaloga pod okriljem EU, postigli dogovor o izlazno-ulaznim dokumentima. I dok ...
Image

„Imamo dogovor. U okviru dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata“, objavio je na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel.

„Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Aljbina) Kurtija u tom cilju“, napisao je Borel, dodajući da je to evropsko rešenje, ujedno čestitajući obojici lidera (predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju) na ovoj odluci i njihovom vođstvu.

Petković: Sačuvan mir i prisustvo Srbije na KiM

Nakon što je visoki predstavnik EU saopštio da je postignut dogovor o ličnim dokumentima, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, navodeći da je ovo značajna i važna vest. Tvrdi da je dogovorom o slobodi kretanja i ličnim kartama sačuvan mir, ali i prisustvo Srbije na KiM. 

“Zahvaljujući snažnim diplomatskim naporima predsednika Aleksandra Vučića danas smo uspeli da dobijemo potrebne garancije EU i time postignemo dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata. Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Кosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra. Zato mogu da kažem da imamo značajnu i važnu vest”, naveo je Petković u saopštenju.

Ističe da je to od presudnog značaja za Srbe koji žive na КiM, jer “smo uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru”.

“To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Кosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza”, obrazložio je direktor Kancelarije za KiM. 

Dodaje da je srpski pregovarački tim prethodnih nedelja vodio tešku diplomatsku borbu na čelu sa predsednikom Vučićem, “a polazeći od obaveze poštovanja Sporazuma o slobodi kretanja koji je 2011. potpisala bivša vlast u Beogradu, a koji je Priština pokušala da iskoristi za ukidanje srpskih ličnih karata i posledično, ukidanje države Srbije sa КiM”. 

“To nismo dozvolili, jer smo uspeli da sačuvamo lične karte koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji ima prebivalište na Кosovu i Metohiji”, kaže Petković. 

Navodi da su danas popodne obavešteni da je prihvaćen uslov Beograda o kom je jutros govorio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i dobijene su garancije EU da će srpski narod na КiM moći da se slobodno kreće sa srpskim ličnim kartama. 

Ističe da je današnji dogovor, kojim se prihvataju lična dokumenta iz pre svega obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst 'disklejmera', koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi: 

„Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Кosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Кosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)“. 

Ovim dogovorom, navodi Petković, Srbi sa Кosova i Metohije ostaju svoji na svome i neće im biti potreban nikakav papir, dokaz ili dodatni dokument da mogu da žive na svojim ognjištima. 

“Ovim dogovorom uspeli smo da se izborimo da se našem narodu koji živi na КIM ne izdaju nikakvi papiri sa viznim režimom trajanja od 90 dana, jer Srbi na КiM nikada neće biti stranci na svojoj zemlji.”

Kaže da je naredni period izazovan kada su u pitaju srpske registarkse oznake, ali ipak ističe to da 1. septembra Srbi sa Кosova i Metohije neće imati nikakve probleme sa srpskim dokumentima na administrativnim prelazima. 

“Priština je ipak na kraju prihvatila postojanje ličnih dokumenata koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji živi na Кosovu i Metohiji”, smatra Petković.

Srpska lista: Zaštićena naša prava da dostojanstveno i slobodno živimo na svojim ognjištima

I Srpska lista pozdravlja dogovor u vezi sa ličnim kartama, ističući da je time pre svega sačuvan mir, ali su i “zaštićena naša prava da dostojanstveno i slobodno živimo na svojim ognjištima”. 

“Za Srbe koji žive na Кosovu i Metohiji to je od neprocenjivog značaja, jer naš narod najbolje zna koliko je neprospavanih noći, brige i strepnje za nama kako ćemo dočekati 1. septembar i najavljene jednostrane mere iz Prištine, uz pojačane tenzije na severu pokrajine”, saopšteno je iz Srpske liste. 

U saopštenju se dodaje da je ovim dogovorom osigurano da niko nema pravo da dira u srpske lične karte Srba sa КiM, čime je, dodaje se, „još jednom potvrđeno prisustvo institucija naše države na ovim prostorima“. 

Iz Srpske liste podsećaju da su Srbi sa КiM tražili i dobili garancije predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbe niko neće proterivati sa kućnog praga, te da “danas svedočimo da su naša država i predsednik to obećanje i ispunili”. 

“Nema sumnje da su pred nama brojni izazovi, ali mi Srbi s Кosova i Metohije poručujemo da nećemo dozvoliti ni ukidanje КM registarskih tablica države Srbije i da ćemo nastaviti da na tome insistiramo i pružamo punu podršku našem rukovodstvu u svim diplomatskim borbama koje nas čekaju da bismo sačuvali mir i stabilnost na ovim prostorima”, zaključuje se u saopštenju.

Kurti: Duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu je reciprocitet

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, potvrdio je da je postignut dogovor između Beograda i Prištine u vezi sa ličnim dokumentima, ističući da je “duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu – reciprocitet”.

“Državljani Republike Kosovo, sa ličnim dokumentima koje izdaje naša država, moći će da prelaze granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, tereta i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije”, naveo je Kurti na Fejsbuku.

Izrazio je svima zahvalnost na podršci i strpljenju, posebno u protekle četiri nedelje, dodajući da je “duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu – reciprocitet”.

“Normalizujuća rešenja moraju imati reciprocitet iznutra, kako to dobrosusedski odnosi podrazumevaju”, poručio je Kurti.

Zahvalnost je uputio i posrednicima EU i SAD, Žozepu Borelu, Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru, a naročito američkom ambasadoru u Prištini, Džefriju Hovenijeru, na njihovoj posvećenosti i doprinosu.

Osmani: Sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, povodom sporazuma o ličnim dokumantima između Beograda i Prištine, navela je da je sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti, te da će Kosovo nastaviti posvećenost na uzajamnom priznanju.

„Sloboda kretanja je temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti. Kosovo je posvećeno dijalogu usredsređenom na uzajamnom priznanju i nastaviće da doprinosi miru“. navela je Osmani na Tviteru.

Lajčak zahvalan Eskobaru na podršci dijalogu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da je zahvalan specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na podršci dijalogu Beograda i Prištine. 

„Zahvaljujem zameniku pomoćnika državnog sekretara (Gabrijelu) Eskobaru i diplomatiji SAD njihovom snažnom angažmanu u podršci dijalogu koji vodi Evropska unija“, poručio je Lajčak na Tviteru.

Rama: Dogovor Beograda i Prištine o dokumentima dobra vest

Premijer Albanije, Edi Rama, ocenio je da je dogovor dve strane o ličnim dokumentima dobra vest i dodao da će „podići dijalog na još jedan nivo“.

„Dobre vesti, rešavanje pitanja slobodnog kretanja između Srbije i Kosova kroz dijalog i uz čestitke obema stranama, nadam se da će ovaj razvoj dijaloga podići na novi nivo, kako ne bismo gubili vreme i energiju“, napisao je Rama na Tviteru.

Na društvenim mrežama suprotna retorika

I dok zvaničnici pozdravljaju postizanje dogovora o dokumentima u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na društvenim mrežama suprotna reakcija srpske javnosti.

“Znači, priznajemo kosovska dokumenta”, “Izdajnici”, “Sve unapred dogovoreno”, “Ko koga ovde laže?”, “Bravo, sad vodimo 10:0”, “Napokon 0:5”…, samo su neki od komentara koji se mogu videti na društvenim mrežama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.