19:56, 29.12.2018Izvor: KoSSEv

Preminula baka Nada iz Đakovice, poslednji Božić dočekala bez liturgije i badnjakaDanas je preminula jedna od preostale četiri starice srpske nacionalnosti koje žive u Đakovici. Baka Nada i njene sugrađanke poslednje su Srpkinje koje žive u urbanom delu Đakovice.

preminula-baka-nada-iz-dakovice-poslednji-bozic-docekala-bez-liturgije-i-badnjaka

Foto: Tviter nalog Miloš Perić

Četiri Srpkinje koje žive u Đakovici, ostale bi zaboravljene da letošnja izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o broju Srba koji žive širom Kosova i Metohije nije naišla na kritike i demantije kako i lokalnih medija, tako i crkvenih velikodostojnika.

„A ko od vas hoće u Đakovici da živi…. je l’ ima ikoga od vas….. ja neću, a je l’ ima ikoga od vas. A nema nikog, nema nikog, al’ je to vekovna srpska zemlja koju ćemo da čuvamo 5000 godina, al’ nema nijednog Srbina i ko će da ode tamo“, bila je izjava predsednika Vučića koja je izazvala reakcije kosovskih Srba.

Između ostalih, izjava je izazvala i reakciju arhimandrita Save, igumana manastira Visoki Dečani koji je tada rekao da „za Đakovicu ne može da mu oćuti“.

„Kao čovek i monah, koji sa svojom bratijom živi u manastiru Dečani, koji je 5 puta oružano napadan nakon rata od strane albanskih ekstremista (iako me zlonamernici nazivaju borcem za nezavisno Kosovo) duboko sam povređen, ali ne lažnim optužbama protiv sebe, jer Bog zna i narod zna ko su Dečanski monasi, već dubokom nepravdom koja je nanesena našim hrabrim Srpkinjama u Đakovici i svim onim prognanim Đakovčanima, koji bi se rado vratili u Đakovicu, da im u toj nameri ne oduzimate i poslednju nadu vi, koji bi sa albanskim vođama da dele Kosovo i Metohiju i nateraju preostale Srbe u progonstvo, i otpišu ih kao suvišak.“

Tom prilikom je nazvao ove starice “junakinjama našeg vremena”.

Polednji Božić bez badnjaka i liturgije

O staricama iz Đakovice portal KoSSev je pisao i pred Božić ove godine kada je takođe iguman manastira Dečani izvestio da su zbog “navodnog mirnog protesta” Albanaca iz Dečana protiv dolaska Srba u obilazak pravoslavne crkve, ove starice ostale zaključane u manastiru. Božićna liturgija tada nije služena, niti je iko mogao da donese badnjak. Raseljeni Srbi od dolaska su odustali upravo zbog protesta Albanaca.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije