19:25, 16.09.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Princip nepristrasnosti najvažniji za instituciju OmbudsmanaGrađane uvek treba upoznati sa njihovim pravima, jer ponekad nisu svesni svih mogućnosti koje im se pružaju. Jedna od institucija kojoj se mogu obratiti za pomoć u ostvarivanju svojih prava je institucija Ombudsmana, gde mogu dobiti dobiti i odgovarajuće savete u vezi korišćenja svog prava žalbe. A od njih samih kasnije zavisi da li će se ovoj instituciji obratiti u cilju rešavanja određenih problema – rečeno je između ostalog na javnoj konferenciji o transparentnosti lokalne samouprave i ulozi kancelarije Ombudsmana, u organizaciji NVO Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC.

princip-nepristrasnosti-najvazniji-za-instituciju-ombudsmana

Radio Kontakt Plus

Kada je u pitanju rad opština, građani su se kancelariji Ombudsmana najviše žalili na ćutanje administracije, da im odgovori nekada ne stignu na vreme, kaže Miljana Šćekić, predstavnik kancelarije Ombudsmana.

Na opštinu Zvečan nisu imali pritužbe, za razliku od ostale tri opštine na severu Kosova.

Kancelarija Ombudsmana u slučaju žalbi građana interveniše, kontaktira organe na koje je bilo pritužbi, i u slučaju dobrog odgovora ne ide se dalje u istragu, u suprotnom, ide se do najviših struktura u cilju utvrđivanja da li je postupanje nekog državnog organa bilo dobro ili loše. 

Princip nepristrasnosti je ono što je najvažnije za ovu instituciju, ističe Šćekić.

“Da mi ostanemo nepristrasni i nezavisni u svom radu, da ona odluka koju institucija bude donela po pitanju bilo koje žalbe bude objektivna, pravnički tačna, nepristrasna i nezavisna od bilo čijeg uticaja, bilo političkog ili nekog drugog” – kaže Šćekić. 

Napominje da su do sada imali relativno dobar odgovor od strane lokalnih samouprava na probleme sa kojima su se građani sretali, a tu je i zakonska obaveza svih državnih organa da sarađuju sa ovom institucijom. 

Generalno, broj pritužbi koje se upućuju ovoj instituciji raste iz godine u godinu. 

Tokom  godine, na nivou Kosova, kancelarija Ombudsmana dobije između 1800 i 1900 pritužbi građana.

I kancelarija Ombudsmana u Mitrovici beleži porast pritužbi. Ove godine registrovano je oko 40 slučajeva.

Najveći broj slučajeva se odnosi na rad pravosudnih organa.

Šćekić napominje da pravosuđe uvažava komentare Ombudsmana, ali je pitanje koliko su u mogućnosti da ih sprovedu, jer je najčešći odgovor da imaju veliki broj predmeta i da prednost imaju predmeti hitne prirode.

“Nekako okvirno, jedna trećina se odnosi uvek na rad pravosudnih organa, to je problem ne samo na severu, već svuda na Kosovu  - sporost postupanja sudske administracije i donošenju sudskih odluka,  to je nešto što je građanima najveći problem. Postoji veliki broj žalbi koji se odnosio na civilnu administraciju, na pitanje dobijanja dokumentacije koju izdaje civilna administracija. Ostalo bi se moglo podeliti na policiju i različite organe koji pripadaju lokalnoj samoupravi” – navela je Šćekić. 

Jedan od najvećih izazova je sprovođenje preporuka Ombudsmana.

Rok u kom bi institucije trebale da daju odgovor je 30 dana, ali kada će ga implementirati, zavisi od samih državnih organa. 

Institucija Ombudsmana izdala je i priručnik koji je namenjen kako građanima, tako i službenicima lokalne administracije u kom su navedeni momenti vrlo bitni za građane, između ostalog efikasnost rada, proporcionalnost rada javne adminitracije, zaštita javnog i interesa stranaka, informisanje i pomoć građanima, integritet i pravna sredstva.

Jedno od pitanja prisutnih građana ticalo se problema katastra odnosno parcelisanja.

Miljana Šćekić kaže da do sada nisu imali pritužbu takve vrste, ali je potrebno da građani ili državni organi upute žalbu instituciji Ombudsmana, kako bi se upoznali sa problematikom i videli 
da li i na koji način to može da se reši.

“Nekada postupanje državnih organa može da bude u skladu sa zakonom, a nekada ne. Ukoliko institucija tokom svoje istrage nađe da nije u skladu sa zakonom, onda verovatno postoji način da se pokuša nekom sugestijom, preporukom, da se taj proces poboljša. Ali, u svakom slučaju, važi isto pravilo kao i za sve drugo – svaka žalba koja se tiče pravne problematike, a tiče se posebno većeg broja građana, može i treba da bude upućena instituciji Ombudsmana, jer ako ništa drugo, onda će imati jedno mišljenje više šta jeste ili šta nije urađeno kako treba u nekom procesu” – kazala je Sćekić. 

Nenad Radosavljević, odbornik u SO Zvečan rekao je, između ostalog, da ova lokalna samouprava ima dobru komunikaciju sa građanima. 

Prema njegovim rečima, opština se trudi da pravovremeno obaveštava građane o održavanju javnih rasprava  i opštinskih sednica. 

Radosaljević je dodao i da je u cilju bolje komunikacije, od strane SO Zvečan usvojen pravilnik o organizaciji i saradnji sa selima i naseljima, koja sada imaju svoje lidere, koji obavestavaju meštane o radu lokalne samouprave i iznose njihove zahteve i probleme opštinskim strukturama. 

“Prošlog meseca doneli smo odluku i da meštani formiraju grupe koje određene zahteve prosleđuju  kabinetu gradonačelnika i nadležnim službama. To je veoma efikasan mehanizam komunikacije za opstinu Zvečan” – rekao je Radosavljević. 

Prema njegovim rečima, prostora za poboljšanje u radu ima u oblasti izdavanja dokumentacije i po pitanju efektivnosti procesuiranja zahteva građana.

Konferencija je deo projekta “Jačanje trensparentnosti i učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou na severu Kosova”.

ACDC ovaj projekat sprovodi u saradnji sa medijskim partnerom Radijom Kontakt plus.

Projekat podržava Kosovska fondacija za otvoreno društvo – KFOS.
 


Tagovi: MitrovicaNVO

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020


Najnovije