17:16, 13.02.2019Izvor: RTK2

Priština: Obeležen Dan zastave AškalijaDoprinos aškalijske zajednice u izgradnji Kosova je veoma važan, istakao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Vlade uoči 15. februara, Dana zastave Aškalija.

pristina-obelezen-dan-zastave-askalija

Foto: RTK2

Čestitajući praznik pripadnicima aškalijske zajednice, Haradinaj je podsetio da je ova zajednica bila uz Albance, Srbe, Bošnjake, Egipćane i Rome, dajući svoj doprinos izgradnji društva. Haradinaj je obećao, da će zajedno sa njihovim predstavnicima u parlamentu i vladi raditi na unapređenju života Aškalija.

„Ovde su oba predstavnika zajednice i mogu reći da nije lako biti predsednik jedne partije Aškalija. Znam da su očekivanja zajednice velika i verujem da ćemo učiniti da njeni pripadnici uživaju prava koja su im Ustavom i zakonom zagarantovana i da ćemo unaprediti uslove života i uticati na povećanje ekonomske, socijalne i kulturne dobrobiti“, rekao je Haradinaj.

Poslanik partije za integraciju Aškalija, čestitao je praznik pripadnicima svoje zajednice na Kosovu i u dijaspori.

„Svoj dan proslavljamo prisećajući se svih zaslužnih, na čelu sa Sabitom Rahmanijem, koji su se izborili da danas imamo nacionalni simbol i pokažemo svoj identitet, da budemo jedinstveni. Aškalije imaju bolje obrazovanje, bolje uslove stanovanja i bolji život u poređenju sa pređašnjim stanjem“, rekao je Etem Arifi.

Podršku koju predstavnici kosovske Vlade pružaju pripadnicima aškalijske zajednice je velika, ukazao je na to i poslanik Aškalijske Demokratske partije Kosova, koji je istakao da zahvaljujući toj pomoći Aškalije na Kosovu danas imaju tople domove.

 „Spremni smo da i ubuduće dajemo svoj doprinos boljem životu, da svi pripadnici Aškalija uživaju sva prava i ne osećaju se kao građani drugog reda. Imamo više od 10.000 učenika u školama, a taj podatak je bitan za našu zajednicu. Imamo svoje pripadnike i u Vojsci Kosova i zato smo danas tu, da pred medijima pokažemo da Vlada ima našu podršku“, istakao je Danuš Ademi.

Predstavnici Aškalija uručili su zahvalnice Haradinaju.

Konferencija za novinare protekla je bez prevoda na srpski jezik.


Tagovi: KosovoRamuš Haradinaj

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije