10:39, 02.12.2019Izvor: Večernje novosti

Priština otvara slučajeve koje je UNMIK već zatvorioSrpski advokati sa Kosova i Metohije opominju na nove slučajeve bezakonja. Sve češće se podižu optužnice za predmete koji su davno zatvoreni.

pristina-otvara-slucajeve-koje-je-unmik-vec-zatvorio

Radio Kontakt Plus

Opominjući da je kosovsko pravosuđe poslednjih godina počelo da procesuira slučajeve koje je svojevremeno misija UNMIK, zadužena do 2008. godine za vladavinu prava na KiM, odbacila kao neosnovane ili "zatvorila", srpski advokati sa Kosmeta pojašnjavaju da se brojni slučajevi hapšenja i podizanja optužnica protiv Srba odnose upravo na predmete koje je vodila misija UNMIK.

Sagovornici "Večernjih novosti" objašnjavaju da je po dolasku misije EU 2008. godine sve predmeti koje je ostavio za sobom UNMIK preuzela misija EULEX, koja je potom, kada se pre dve godine povukla iz pravosuđa, prenela predmete na kosovsko pravosuđe.

Kao primer se navodi slučaj Ljubiše Manitaševića (47) iz Velike Hoče koji je u samoodbrani ranio dva Albanca, koji su hteli da ga kidnapuju. Posle 67 dana provedenih u pritvoru pušten je na slobodu a slučaj obustavljen. Optužnica protiv Manitaševića podignuta je 2015. godine, a uhapšen je, po poternici UNMIK-a, 28. septembra ove godine. A 2015. godine pravosuđe UNMIK-a nije ni funkcionisalo, jer je ova misija sedam godina ranije predala nadležnosti EULEX-u.

"Sasvim je sigurno da će kosovsko pravosuđe ponovo otvoriti sve slučajeve koje je vodio UNMIK, a gde nisu okončani sudski postupci ili tamo gde nema oslobađajuće presude", opominje Ljubomir Pantović, koji je angažovan u brojnim slučajevima odbrane Srba.

Advokat Dejan Vasić dodaje još jednu nelogičnost u radu kosovskih pravosudih organa:

"U slučaju nekoliko mojih klijenata dogodilo se da je, iako je UNMIK obustavio istrage, sudski slučaj ponovo aktiviran kao, recimo, u slučaju Dragoljuba Delibašića i pokojnog Olivera Ivanovića", kazao je on.

Pritvor bez dokaza

Advokati Srba koji se nalaze u kosovskim zatvorima kao najveću nelogičnost navode hapšenje Srba, a potom traženje dokaza.

Usled toga se neopravdano drže u pritvoru.

Brojni su i slučajevi hapšenja Srba samo na osnovu upiranja prstom od strane Albanaca.

 


Tagovi: PravosuđeUNMIKEULEX

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije