20:16, 11.08.2020Izvor: KOHA / Radio Kontakt Plus

Privatne laboratorije na Kosovu blokirane zahtevima građana za testiranjeStotine građana ovog utorka preplavilo je privatne laboratorije na Kosovu, kako bi se testirali na Kovid-19.

privatne-laboratorije-na-kosovu-blokirane-zahtevima-gradana-za-testiranje

Foto: Pixabay

Samo juče, u laboratoriji "Prolab" u Prištini, koja vrši serološka ispitivanja, preko 60 građana zatražilo je testiranje. Zbog toga ova laboratorija nije uspela da obradi sve te uzorke, prenosi KOHA.

Većina građana došla je na testiranje zbog odlaska u Crnu Goru.

Iako postoje samo dve laboratorije, za koje je Ministarstvo zdravlja do sada izdalo licencu za PCR testiranje, nijedna od tih laboratorija još uvek nije započela sa radom.

Od ponedeljka su primili veliki broj zahteva građana za ovaj oblik testiranja, ali iz laboratorija poručuju da je još uvek nemoguće započeti sa testiranjem građana.

Prvog dana, kada je na Kosovu započelo sa radom 29 laboratorija kojima Odbor za licenciranje dodelio dozvole, ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će postupak ispitivanja na Kovid -19 u privatnim laboratorijama nadgledati Agencija za zaštitu konkurencije.

Zemaj je, nakon sastanka sa predsednikom Agencije za zaštitu konkurencije, rekao da monopol i dogovorene cene usluga neće biti dozvoljene.

Dan ranije, Odbor za licenciranje privatnih institucija od 100 privatnih laboratorija, koje su se prijavile za vršenje seroloških ispitivanja i PCR testiranje, odobrio je rad za samo 29 privatnih laboratorija. 

Njih 27 je dobilo dozvolu za obavljanje seroloških ispitivanja, a preostale dve vršiće PCR testiranje.
 


Tagovi: Korona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije