10:31, 16.10.2020Izvor: RTS

Prizren - obnova duhovnog prostora u gradu na BistriciObnovom rušenih i paljenih srednjovekovnih svetinja u Prizrenu, obnovljen je i duhovni život u gradu pri Bistrici.

prizren-obnova-duhovnog-prostora-u-gradu-na-bistrici

Foto: RTS/printscreen

Zvona se povremeno oglašavaju i sa zadužbine kralja Milutina, posvećene Uspenju Presvete Bogorodice.

"Kada me ljudi pitaju šta imam da im preporučim sa Kosova i iz Prizrena, ja im kažem dođite do Crkve Bogorodice Ljeviške da se poklonite, jer ona toliko pleni lepotom", kaže protosinđel Andrej, zamenik rektora Bogoslovije "Svetih Kirila i Metodija".

Crkva Bogorodica Ljeviška je posle znatnog uništavanja u pogromu 2004. gofdine, zaštićena kao svetsko kulturno dobro u opasnosti.

Obnovu svetinje, nadgleda svetska agencija za baštinu, a izvodeni su građevinski radovi i restauracija i konzervacija živopisa.

"Bogorodica Ljeviška sama po sebi jeste umetničko deo, ali za nas najpre je to pravoslavna crkva. Dosta njih je čulo o samoj crkvi, za samu fresku Bogorodice Ljeviške, za ovaj natpis persijskog umetnika Hafiza "Zenica oka moga, gnezdo je lepoti tvojoj", kaže Đorđe Stefanović, sveštenik u Crkvi "Bogorodice Ljeviške".

Za oslikavanje Bogorodice Ljeviške, neprevaziđeni srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin angažovao je najveće slikare toga doba.

Ukrašena je izuzetno vrednim freskama. Konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni su na 350 kvadrata fresaka, pa je još 300 kvadrata živopisa nezaštićeno.

Arhitekta Zoran Garić, direktor Zavoda za baštinu u Leposaviću ističe da je planirano da se izvedu radovi na zameni olovnog krovnog pokrivača, sanaciji konstrukcije zvona, konzervaciji fasade crkve i uređenju crkvene porte.

Prema njegovim rečima planirani su i radovi na zaštiti živopisa, izrada dekorativnog osvetljenja u unutrašnjosti crkve.

"Zahvaljujući obnovi Bogoslovije i povratku našeg naroda, koji je nažalost minimalan na tim prostorima, ponovo se služi Bogosluženje u ovoj crkvi 10 do 15 puta godišnje", kaže sveštenik Đorđe Stefanović.

Uređenjem duhovnog prostora u Bogorodičinom hramu zasijaće freske crkve Bogorodice Ljeviške.

Molitve žitelja grada-muzeja na obodu Metohije biće nada u povratak i opstanak Srba, ne samo u Prizrenu.


Tagovi: SPCPrizrenKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije