18:31, 10.07.2020Izvor: RTV Kim

Prizrenska duhovna letnja škola na internetuU ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.

prizrenska-duhovna-letnja-skola-na-internetu

Foto: ERP

Škola je namenjena prvenstveno studentima, osnovnih, master, specijalističkih strukovnih, specijalističkih akademskih i doktorskih studija. Predavanja će biti održana preko Zum (Zoom) internet platforme od 13. do 17. jula u periodu od 18 do 21 čas. Broj učesnika je ograničen, kaže za RTV Kim jedan od organizatora protosinđel Andrej Dečanac.

"Prizrenska duhovna letnja škola postoji već tri godine, a cilj je da mladi, pre svega studenti, provedu vreme na Kosovu, kako bi videli kako naš narod ovde živi i kako bi upoznali naše svetinje i našu tradiciju. Polaznici mogu da budu studenti svih naših državnih univerziteta, fakulteta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i dijaspori. Ove godine, iz očiglednih razloga, zbog toga što hara virus Kovid-19, neće moći da se održi škola na onakav način na kakav je zamišljena. Mi smo videli da kod mnogih ljudi postoji zainteresovanost i želja da se sa time nastavi, a da ne bismo prekinuli taj zalet, odlučili smo se da ove godine organizujemo istu tu Prizrensku letnju duhovnu školu preko interneta", kaže otac Andrej.

Kao i prethodnih godina, osnovna tema škole vezana je za značenje opredeljenja za Carstvo Božje. Međutim, najviše pažnje biće posvećeno Kosovskom zavetu, kaže za RTV Kim protosinđel Andrej.

"Naglasak je na Kosovskom zavetu, šta on znači, šta on podrazumeva. To je neki krovni naslov teme. Naravno, Kosovski zavet je toliko široka tema da tu može da se priča danima i satima. Nadamo se da će biti plodonosno predavanje. Budući da smo kao platformu za održavanje uzeli Zum, ograničen je broj na sto ljudi. Međutim, već sada ima dosta onih koji su zainteresovani i hteli bi to poslušati, pa ćemo se potrudi da strimujemo sve razgovore i preko platforme Jutjub i preko Instagrama", kazao je on.

Predavači tokom "Prizrenske duhovne letnje škole" su:

13. jula - dr Miloš Ković, a gost predavač Srđan Ratković-Fuks sa Jerusalimskog instituta za biblijske studije. Biće govora o vaspitanju Kosovskim zavetom i istoriji ideje Kosovskog zaveta.

14. jula - arhimandrit Sava Janjić, iguman Dečanski, govoriće o svedočenju Kosovskog zaveta pred strancima i inoslavcima.

15. jula - arhimandrit Ilarion Draganački, uz specijalne goste Feđu i Blažu iz Beogradskog sindikata

16. jula - mr Živojin Rakočević i prof. dr Mirko Stojković će predstaviti veze Kosovskog zaveta i savremene srpske kulture, kao i odnos Kosovskog zaveta i virtuelnog sveta.

17. jula - prof. Olivera Radić će govoriti o Kosovskom zavetu o životu Srba u Metohiji danas, dok će Arno Gujon predstaviti svoje iskustvo sa Kosova i Metohije.

"Prizrenska duhovna letnja škola" se organizuje sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija koji će pozdraviti učesnike i predavače.


Tagovi: KulturaPrizren

Povezane vesti
Najčitanije


11:57, 28.07.2020


Najnovije