15:12, 11.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Produžen mandat EULEX-u na još godinu danaKosovski predsednik Hašim Tači saopštio je danas, da je razmenom pisama sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, misiji EULEX produžen mandat na još godinu dana.

produzen-mandat-eulex-u-na-jos-godinu-dana

eulex-kosovo.eu

Tehničko produženje mandata vrši se nakon što je pandemija korona virusa onemogućila pregovore o budućnosti EULEX-a na Kosovu, navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

"Kako bi se obezbedio kontinuitet rada misije Evropske unije za vladavinu zakona na Kosovu tokom vanrednih okolnosti, Kosovo pristaje na tehničko produženje mandata najkasnije do 14. juna 2021. godine", stoji u saopštenju.

Tači je, dodaje se u saopštenju, kazao da kosovske institucije u potpunosti podržavaju mandat EULEX-a.

U pisanom odgovoru Borela navodi se da je saglasan sa produžetkom mandata te misije na Kosovu i dodaje se da će EU pomoći kosovskim institucijama kada je u pitanju aktuelna pandemija korona virusa.

Produžetak mandata EULEX-a ugovara se svake dve godine. Međutim, mandat ove misije trenutno se ograničava na godinu dana, a nadležnosti su prenete na kosovske institucije, navodi se u saopštenju.​​


Tagovi: Hašim TačiŽozep BorelEULEXKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


11:57, 28.07.2020


Najnovije