09:05, 22.02.2020Izvor: Politika, Tanjug, RTV

Profesor Žan-Pol Bled: Kosovo nije 51. država SAD, Srbija zaslužuje kompromisKosovo se nalazi u Evropi, to nije produžetak SAD, nije njihova 51. država i zato u evropskom okviru treba pronaći rešenje, ocenjuje istoričar i počasni profesor pariske Sorbone Žan-Pol Bled inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona da zajedno s Nemačkom oživi dijalog Beograda i Prištine.

profesor-zan-pol-bled-kosovo-nije-51-drzava-sad-srbija-zasluzuje-kompromis

babelio.com

"Problem je veoma delikatan i verovatno je ovo najbolji put ka rešenju, kaže za današnju "Politiku" Bled, koji je od 2015. inostrani član SANU, a u Beograd je ovog puta došao da bi održao predavanje povodom 180. godišnjice francusko-srpskih odnosa.

Navodi i da je Makronov predlog za zajedničku inicijativu s Nemačkom pozitivan izbor i zbog toga što je već mnogo godina "saglasje između Francuske i Nemačke motor EU".

"Tako je bilo i dok je Velika Britanija bila u EU, a sada će biti još izraženije", smatra Bled.

On je istakao da Srbija zaslužuje kompromisno rešenje problema KiM.

"Nisam u središtu razgovora i ne mogu da vam kažem kakvi bi mogli da budu obrisi jednog kompromisa. Ali svakako da Srbija zaslužuje kompromis. To potvrđuje upravo činjenica da su odnosi sa Srbijom doživeli smirivanje, da smo prevazišli hendikep iz devedesetih godina", kaže Bled.

Odgovarajući na pitanje da li se oseća rivalstvo EU i SAD u rešavanju kosovskog pitanja, on je rekao da se boji da američka diplomatija u ovom slučaju, kao i na drugim mestima, praktikuje jednu grubu politiku, a radi se o problemima koji traže suptilne pristupe.


Tagovi: SrbijaKosovoSADEUFrancuskaNemačka

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije