14:31, 07.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Projekat “Spojimo decu KiM i Republike Srpske” podržalo 14 lokalnih zajednica RSOdbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske je Savetu ministara Bosne i Hercegovine uputio molbu povodom projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, kako bi deci bio omogućen ulazak u BiH i Republiku Srpsku, pod posebnim uslovima.

projekat-spojimo-decu-kim-i-republike-srpske-podrzalo-14-lokalnih-zajednica-rs

Foto: Odbor za pomoć KiM iz Banja Luke

Realizacija projekta, devetog po redu, planirana je od 19. ili 20. do 27. ili 28. juna ove godine. Rezervni termin je predviđen u periodu od 21. ili 22. do 28. ili 29. avgusta, u zavisnosti od situacije sa pandemijom Covid-19, saopšteno je iz banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Ovaj projekat prihvatilo je i podržalo 14 lokalnih zajednica Republike Srpske: Prijedor, Gradiška, Čelinac, Šamac, Prnjavor, Bijeljina, Brod, Stanari, Milići, Doboj, Istočno Novo Sarajevo, Višegrad, Trebinje i SPКD “Prosvjeta Distrik Brčko”, navodi se u saopštenju.

Porodice širom Republike Srpske, ugostiće 579 učenika iz svih srpskih sredina sa Kosova i Metohije uzrasta od 10 do 15 godina, u pratnji 54 prosvetna radnika.

U projekat je uključeno i 25 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji će, u pratnji roditelja iz udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice, takođe posetiti Republiku Srpsku.

Najavljeno je i bratimljenje istoimenih osnovnih škola “Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice i Doboja, OŠ „Mladen Marković" iz Vitine i OŠ „Vuk Stefanović Karadžić" iz Doboja.

Na predlog ovog Odbora, na proslavi Dana Gradiške 24. aprila 2021. godine, pobratimiće se grad Gradiška i opština Zubin Potok.

Ovaj projekat se sprovodi od 2012. godine, sa izuzetkom prošle godine, kada nije realizovan usled pandemije koronavirusa.

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji intezivno radi na prikupljanju pomoći za završetak izgradnje Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici. Akcija traje do kraja 2021. godine i za zavšetak je potrebno još 30.000 evra, ističe se u saopštenju.


Tagovi: Milorad ArlovKosovoDnevni centar - Podrži meRepublika Srpska

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije