11:58 | 25.03.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Srpski politički predstavnici i radnici kosovskih institucija prestaju sa vršenjem dužnosti, traže da Ljiljana Stevanović bude vraćena na posaoSrpski radnici kosovskog suda i srpski politički predstavnici, neće vršiti svoje dužnosti sve dok predsednica Osnovnog suda u Mitrovici ne bude vraćena na svoje radno mesto - poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić, sa protesta u Kosovskoj Mitrovici.

protest-u-kosovskoj-mitrovici

Foto: Radio Kontakt Plus

"Samosuspenzija"

"Prema informacijama koje smo jutros dobili i ja i gradonačelnici, sudije srpske nacionalnosti i radnici sudstva, pravosudnih organa nisu danas otišli na svoja radna mesta. U znak podrške smenjenoj predsednici suda, od danas su i oni suspendovani i biće tako sve dok se gospođa Ljiljana Stevanović ne bude vratila na posao" - kazao je Rakić.

"Od danas i svi mi, politički predstavnici koji radimo u kosovskim institucijama, takođe smo suspendovani i nećemo obavljati nikakve dužnosti sve dok ne budu vratili predsednicu suda Ljiljanu Stevanović" - poručio je, navodeći i da će "radnici svih ostalih institucija biti bukvalno suspendovani sve dok predsednicu suda ne vrate na svoj posao". 

Zabrinuti, ali ne i uplašeni

"Kao što ste mogli usput da vidite, tokom šetnje gradom, na licima ovih ljudi videli ste zabrinutost, ali to što su zabrinuti ne znači da su uplašeni i da ih iko može uplašiti" - kazao je Rakić. 

Poruka Prištini 

"Niko nije uplašen i ostaćemo jedinstveni" - dodao je, šaljući poruku, kako je rekao, Prištini, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i specijanim jedinicima Kosovske policije u južnom delu grada:

"Nisu nas uplašili, ostaćemo ovde jedinstveni, složni i borićemo se za svoja prava, ne tražimo ništa više i ništa manje od onoga što imaju Albanci... Ne želimo da ikom išta uzmemo ili otmemo, želimo ono što nam pripada. Želimo mir pre svega."

Poruka Vučiću 

Osvrnuo se i na nedavni sastanak političkih predstavnika Srba sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ponavlja isto što i Vučić, da se nije složio sa njihovim predlogom da napuste kosovske institucije. 

"Verujemo samo Vučiću", kazao je i dodao:

"Zamolio nas je da to ne radimo. Ali, Predsedniče mi nismo ti koji kršimo Briselski sporazum, Priština ga krši, gospodin Kurti krši Briselski sporazum, gospodin Bisljimi krši Briselski sporazum. Ostaćemo uz naš narod i podržaćemo sve sudije". 

"Molimo vas, utičite i na Evropu i na međunarodnu zajednicu i na Prištinu, nismo uplašeni Predsedniče, ne mogu nas uplašiti, mi smo svoj na svome i ostaćemo ovde" - dodao je.

Protestna šetnja 

Više stotina građana se oko 11.30 okupilo u centru severnog dela grada, da bi u podne započeli protestnu šetnju.

Krenuli su od spomenika knezu Lazaru ka Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas", te nastavili kroz ulicu Knjaza Miloša, da bi ih na raskrsnici kod kafane "Biševac" sačekala još jedna grupa građana sa transparentima.

Na kružnom toku kod "Crvenog solitera", priključili su se građani iz pravca Zvečana, nastavivši svi zajedno ka spomeniku knezu Lazaru i glavnom mostu.

Na kraju pešačke zone, u blizini kružnog toka kod glavnog mosta, građani su se zaustavili sa transparentima okrenutim prema južnom delu grada, gde se medijima obratio predsednik Srpske liste, Goran Rakić. 

Na čelu kolone se nalazio transparent sa porukom "Kurti, srušio si Briselski sporazum, srušio si sve!".

Građani su takođe nosili transparente sa porukama "Kurti nas neće oterati", "Srbima je ugrožen opstanak na KiM", "Evropo zaustavi Kurtijevo iživljavanje", "Naša ognjišta i decu čuvamo mirom", "Samo hoćemo naša ljudska prava"... 

Među građanima su bili predstavnici Srpske liste - ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, gradonačelnici opština na severu Kosova, kao i deo poslanika u kosovskoj skupštini. 

Protest je pratio veliki broj medija. 

Ovaj protest prethodno je najavljen iz Beograda posle sastanka srpskog predsednika i političkih predstavnika Srba sa KiM, ali i Srba koji su u kosovskim institucijama, a zbog odluke kosovskih vlasti da se predsednički i parlamentarni izbori ne održavaju u srpskim opštinama na KiM što je bila dosadašnja praksa. 

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić rekao je tada da će Srbi sa Kosova da imati mirne proteste sa jasnom porukom - "ne želimo da nam niko uskraćuje osnovna prava i da budemo građani drugog reda". 

“Na delu je ono što nazivamo institucionalno nasilje, iz dana u dan u sve smo težem položaju. Uvek sam se zalagao za demokratski vid institucionalne borbe za prava srpskog naroda, ako vam ja kažem da smo došli do toga da ne vidimo izlaz, osim da napustimo institucije, onda ćete razumeti dokle smo došli. Tražili smo izlaz i da se prestane sa kršenjem ljudskih prava. Poslednja odluka da se ne dozvoli održavanje izbora je još jedno ugrožavanje ljudskih prava. Neko ima nameru da nas stavi u što teži položaj”, rekao je Jevtić.

U međuvremenu je smenjena predsednica kososkog Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, zbog učešća na ovom sastanku sa Aleksandrom Vučićem, a sam Vučić je za danas najavio i smenu srpskih komandira i policajaca Kosovske policije koji su takođe učestvovali na ovom sastanku. Za sada nema informacija u javnosti da se to i dogodilo. 

Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije