11:23, 25.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Protest zdravstvenih radnika u Kosovskoj Mitrovici: Prekinite lov na bele mantileRadnici zdravstvenih ustanova na severu Kosova, protestovali su danas pred zgradom Osnovnog tužilaštva u Severnoj Mitrovici, nezadovoljni postupcima Prištine nad zdravstvenim sistemom koji funkcioniše u okviru Srbije. Ujedno su uputili protestno pismo „zbog privođenja i saslušanja njihovih kolega”.

protest-zdravstvenih-radnika-u-kosovskoj-mitrovici-prekinite-lov-na-bele-mantile

Radio Kontakt Plus

Današnji skup, kako su naveli, ima za cilj da skrene pažnju ovdašnje, ali i međunarodne javnosti da su lekari izvrgnuti sistemskom nasilju i postupcima koji imaju za cilj da ih spreče u obavljanju dužnosti, pomaganju i lečenju građana svih nacionalnosti.

„Povod ovog našeg današnjeg okupljanja jeste nasilje pojedinaca nad našim zdravstvenim radnicima, pre svega nad našim lekarima, kao i nezakonito upadanje u institucije koje vodi država Srbija, odnosno, naše resorno Ministarstvo zdravlja“, kratko je obrazložio vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je 20. januara, da u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova. S tim u vezi, danas su zdravstveni radnici uputili zahtev ovom tužilaštvu da obustavi “montirane procese”.

„Smatramo nedopustivim i nehumanim u jeku pandemije, kada su nam svi ljudski i materijalni resursi potrebni da bismo pobedili Kovid-19, da se naše kolege privode kao kriminalci i saslušavaju zbog borbe da spasavaju živote i zaustave širenje virusa. U naše bolnice upada naoružana policija, preti lekarima i pacijentima, pretresa i popisuje lekove“, navodi se između ostalog u pismu.

Apel je upućen i međunarodnim predstavnicima, pre svega iz Evropske unije, kako u Prištini tako i u Briselu, ali i predstavnicima Unmika, Kfora, ambasadorima zemalja Kvinte, da najhitnije reaguju i zaustave, kako se ističe, lov na bele mantile, na lekare koji se svakoga dana bore za živote građana. 

„Pozivamo i predstavnike Svetske zdravstvene organizacije i ostala stručna udruženja, evropska i svetska, da hitno reaguju, jer ovakav progon lekara u jeku pandemije koronavirusa, nije zabeležen nigde u svetu.“

Na protestu je istaknuto da ovo nije politički skup.

„Mi se vraćamo na naša radna mesta u očekivanju da će se ove naše molbe i zahtevi, koji nisu politički, rešiti pozitivno i naši lekari osloboditi neosnovanih optužbi“, poručio je dr Elek.

Učesnici protesta nosili su transparente sa natpisima: „Zaustavite lov na bele mantile“, „Zašto nam ne dozvoljavaju da se borimo protiv COVID-19“, „Zar je greh lečiti ljude“, „Ako je greh lečiti ljude, krivi smo“, „Priština hapsi doktore, a EU ćuti“, „Doktori su heroji svuda u svetu, a za Prištinu su kriminalci“.

Protest je završen minutom ćutanja za medicinske radnike i sve one koji su svoje živote dali u borbi protiv kovid infekcije, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.Tagovi: PravosuđeProtestZdravstvoKorona virusMitrovica

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije