17:18, 13.04.2017Izvor: Radio Kontakt plus

Prve hraniteljske porodice na severu Kosova početkom junaPrvu hraniteljsku porodicu na severu Kosova mogli bi da imamo početkom juna ove godine, izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici Svetlana Mihajlović iz Centra za socijalni rad, zaštitu dece i omladine iz Zvečana.

prve_hraniteljske_porodice_na_severu_kosova_pocetkom_juna

Prvu hraniteljsku porodicu na severu Kosova mogli bi da imamo početkom juna ove godine, izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici Svetlana Mihajlović iz Centra za socijalni rad, zaštitu dece i omladine iz Zvečana.

Mihajlović je u izjavi za Radio Kontakt plus rekla da su pre dve nedelje krenuli sa obukom hranitelja, da imaju deset srodničkih porodica koje već imaju decu svojih srodnika ali i pet novih porodica koje se obučavaju da budu potencijalni hranitelji.

“Očekujemo da polovinom maja završimo program obuke i onda ćemo raditi na prikupljanju dokumentacije, procenu potencijalnih hranitelja i ostalu administraciju koja je potrebna,”- rekla je Mihajlović uz konstataciju da bi prvu hraniteljsku porodicu na severu Kosova mogli da imamo početkom juna. 

Izvršna direktorka Centra za porodični smeštaj i usvajenje iz Beograda Dobrila Grujić izjavila je Radiju Kontakt plus da što se tiče razvoja hraniteljstva na Kosovu i Metohiji ne postoje nikakve zakonske prepreke.

“Sve što važi za sve u Srbiji važi i ovde. Bio je problem zato što Centar za socijalno nije imao licencirane i stručne radnike za obuku i procenu hraniteljskih porodica, to smo obavili, sad je u toku obuka jedne grupe, čim završe obuku i centar donese odluku o podobnosti može se izvršiti smeštaj ili doneti rešenje za srodničke porodice koje već imaju decu na smeštaju,”- rekla je Grujić.

Direktor NVO “Misija dobrih ljudi” iz Zvečana Saša Gvozdić izjavio je Radiju Kontakt plus da je organizacija kojom rukovodi u stvari inicijator celog procesa i da su oni pokrenuli priču o hraniteljstvu na severu Kosova i Metohije.

Gvozdić je kazao da se pre dve godine krenuli sa ovim projektom i da su prvo radili sa  opštinama Zubin Potok i Leposavić i da je ovo sada nastavak rada sa opštinama Zvečan i Severna Mitrovica.

“Dorbila Grujić je inače bila angažovana kao stručni konsultant i ona je samo jedan od konsultanata koje smo imali… Praktično mi smo neka vrsta katalizatora koji pokreće ovaj proces i povezuje institucije i mislim da idemo u dobrom pravcu,”-rekao je Dobrić.

Dobrić, Mihajlović i Grujić govorili su danas na debati koja je o programu hraniteljstva na severu Kosova organizovana u EU Info centru u Kosovskoj Mitrovici, koji je bio organizator događaja. 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije