10:35 | 28.09.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Škola kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u DragancuŠkola kaligrafije biće održana u periodu od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.

radionica-kaligrafije-od-29-septembra-do-3-oktobra-u-dragancu

Foto: Dom kulture "Gračanica"

U autentičnom ambijentu manastira Draganac polaznici će savladati osnove lepog pisanja i tradicije rukopisnih knjiga koje su nastajale u manastirskim prepisivačkim školama, navode organizatori. 

Odabrani učenici srednjih škola sa područja Кosovskog Pomoravlja boraviće u Manastiru koji je u proteklom periodu postao duhovno središte za 40.000 Srba koji žive u ovoj oblasti.

Radovi nastali na radionici biće izloženi u porti manastira Draganac, a najuspešniji će ostati trajno na zidovima u manastirskom kompleksu.  

„U nastavku jesenje izlagačke sezone krećemo sa radionicom kaligrafije i izložbe u Dragancu, u okviru programa podrške ugroženom kulturnom blagu Кosova i Metohije, čekaju nas važne izložbe mladih umetnika sa Кosova i Metohije i  Udruženja 'Lada'“, rekao je Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština sa sedištem u Gračanici.

Organizatori radionice su Galerija umetnosti “Priština”, Dom kulture “Gračanica” i Škola kaligrafije „Dijak“, uz podršku Eparhije raško-prizrenske, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Manastira Draganac i igumana manastira, vladike novobrdskog Ilariona.
Tagovi: KulturaGnjilaneEparhija Raško-prizrenska

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije