10:45, 23.07.2020Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Dojče Vele

Radna snaga sa Zapadnog Balkana i dalje lako do posla u NemačkojGrađani Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, moći će i dalje da dolaze u Nemačku nezavisno od stručne spreme, jer tzv. Pravilo za Zapadni Balkan treba da ostane na snazi do 2023. godine.

radna-snaga-sa-zapadnog-balkana-i-dalje-lako-do-posla-u-nemackoj

hnis.co.uk

Olakšice kada je reč o pravilima za dolazak u Nemačku građana Zapadnog Balkana su produžene, piše nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

"Radna snaga iz Srbije, Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana bi i u naredne tri godine trebalo da ima olakšan pristup nemačkom tržištu rada. Nakon dugih pregovora u vladajućoj koaliciji, ministar rada Hubertus Hajl predložio je Nacrt uredbe kojom se to reguliše i poslao na glasanje ostalim ministrima. Nacrt u osnovi predviđa da tzv. Pravilo za Zapadni Balkan iz 2016. godine, koje bi inače isteklo u decembru ove godine, bude produženo do 2023. godine", navodi se dalje u tekstu lista iz Frankfurta na Majni.

Međutim, predviđena je nova gornja granica - godišnje u Nemačku na ovaj olakšani način iz ovog regiona sme da uđe najviše 25 000 ljudi.

"U pozadini ove odluke su dileme domaćih političara u CDU (Hrišćansko-demokratska unija, prim. aut.) koji su na početku odbijali svako produžavanje ovog pravila. Prošle godine su nemačka predstavništva u inostranstvu na osnovu ovog pravila izdala ukupno 27.000 radnih viza", stoji u nacrtu uredbe u koji je nemački medij imao uvid.

Frankfurter Algemajne Cajtung dalje piše, da je istraživanje Instituta za tržište rada pokazalo da lica sa Zapadnog Balkana u proseku imaju dnevnicu od 12 evra, samo jedan odsto njih je u Nemačkoj nezaposleno ili im je potrebna pomoć.


Tagovi: NemačkaZapadni BalkanRegion i svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije