15:52, 07.12.2019Izvor: Tanjug, RTS

"Radnici kosovskog pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije"Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu, da mu se obraćaju sudije i tužioci srpske nacionalnosti, jer ne žele da nastave da rade u sklopu kosovskog pravosudnog sistema. 

radnici-kosovskog-pravosuda-srpske-nacionalnosti-zele-da-napuste-institucije

Radio Kontakt Plus

Prema Đurićevim rečima, oni kažu da to nije njihov sistem, već sistem u kojem se Srbi progone.

Đurić je pozvao EU da jasno kaže da li podržava uvođenje verbalnog delikta i zabranu slobode izražavanja Srbima na Kosovu i da li je Ivan Todosijević žrtva novog političkog aparthejda, uz njihovu podršku ili bez nje.

Naveo je,da cela priča služi samo vraćanju u prošlost.

"Todosijević je osuđen na dve godine zatvora, jer neko želi da vraća region u prošlost i Srbima zabrani pravo da iznesu svoj sud i politički stav, kakav god bio, o dešavanjima i događajima pre 20 godina", poručio je Đurić.

Ponovio je da je Todosijević žrtva progona, a EU se pridružuje tome.

"Neka gospoda iz Brisela odgovore zašto 2.441 dan nema ZSO, zašto 380 dana traju takse od 100 odsto. Jesu li to evropske vrednosti i principi", upitao je Đurić.

"Srbi na KiM najugroženija etnička grupa u Evropi"

Đurić je izjavio da su Srbi na KiM najugroženija i najugnjetavanija etnička grupa u Evropi i da je na desetine Srba u zatvorima na Kosovu pod lažnim optužnicama i fiktivnim procesima bez dokaza.

Naveo je da je to slučaj sa onima koji su optuženi za navodne ratne zločine, a uglavnom su odlazili da posete svoja imanja, pa su uhapšeni na administrativnim prelazima. Isto je slučaj kao i sa onima koji su optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Neki od tih ljudi robijaju duže od godinu dana bez ikakvih optužbe, dokaza i mogućnosti da se brane. To je tragedija za njihove porodice", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Đurić je istakao da je delovanje međunarodne zajednice po tom pitanju "više nego nezadovoljavajuće", jer je za njih to pitanje niskog prioriteta.


Tagovi: PravosuđeMarko Đurić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije